Blogi 2/2020 – 1.5.2020

Folke Westin Matkassa Blogi

HOLA AMIGOS!

Mennyt viikko ei tuonut mitään uutta selkeätä tietoa siitä että koska pääsee taas matkustamaan ulkomaille ja kotimaan kesän kansanjuhliin asetettiin 500 hlön katto joka karsii pois almanakasta kaikki suuremmat tapahtumat aina ensimmäiseen päivään elokuuta saakka.  Realistista on unohtaa ulkomaan matkat koko kesältä ja suunnitella niitä reissuja vasta 1.9. alkaen , näin olleen ollaan korjattu tuo meidän kalenteri sen mukaisesti 

Luvassa Folke West nojatuolimatkoja! 

Lohtuna kotona istumiselle järjetetään nyt yksi viikottainen nojatuolimatka YouTubessa, julkaisemalla aina yhden vajaan tunnin Alkuperäisen matkaohjelman YouTubessa alkaen nyt viikonloppuna 30-4-2.5. Alkuun näemme Hemingway Afrikassa ohjelman, joka vie meidät läpi mustan mantereen samaaa reittiä kun mitä Hemingway seikkaili vuonna 1934. Oppaana kuvattaessa toimi Hemingwayn kirja Afrikan Vihreät kunnaat. Ensi viikolla on sitten vuorossa eksoottinen Zansibarin saari.

Hasta la Vista! Folke West

Folke Westin Nojatuolimatkat – Hemingway Afrikassa 

Hemingway ja Mary Welsh neljäs vaimo Afrikassa

VIVA JOSE MARTI ! VIVA CUBA LIBRE - VIVA WAPPU!

Kuuban kansallis sankari vailla vertaa on Jose Marti 1853- 1897. Vannoutunut vapaustaistelija joka uhrasi henkensä Kuuban itsenäisyyden puolesta. Hän oli myös oppinut filosofi ja herkkä runoilija joten julkaisemme sarjan hänen miettietä. 

Alkuun runo Rosa Blanca, jota presidentti Obama siteerasi Havannan puheessaan 20.3.2016.

Cultivo una rosa blanc

En Julio como en enero

Para el amigo sincero

Que me da su mano franca

Y para el cruel que me arranca

El Corazon con que vivo

Cardo ni oruga cultivo

Cultivo la rosa blanca

Minä kasvatan valkoisen ruusun

niin heinäkuussa kuin tammikuussa

annan sen uskolliselle ystävälle

joka ojentaa minulle vilpittömän kätensä

ja sille julmalle joka särkee elämäni sydäntä

en kasvata ohdakkeita enkä nokkosia

vaan hänellekin ojennan valkoisen ruusun

Wappu 2012 Kuubassa vietettiin hyvien ystävien parissa. Sää oli ihanan lämmin ja Kuubassa elettiin toiveiden aikakautta, jolloin suhteet Yhdysvaltoihin olivat lämpenemässä…  toisin kävi. LUE LISÄÄ

Ainon kulttuurikulma

Hola! Opiskelin espanjaa ja kuubalaista kulttuuria Havannan yliopistossa ja vuonna 2018 valmistuin maisteriksi Lontoon yliopistosta pääaineenani Kuuban kulttuuritutkimus! Havanna on minulle kuin toinen koti ja kuubalainen elämänmeno lähellä sydäntä.

Kuuban värikäs ja monimuotoinen kulttuuri tarjoaa runsaasti taide-elämyksiä ja Havannassa kulttuurin eri muodot ovat vahvasti esillä katukuvassa. Vanhan kaupungin kadut ovat pullollaan taidegallerioita ja elävästä musiikista saa nauttia ravintoloiden terasseilla. Kulttuuria Havannassa on niin paljon, että tekeminen ei varmasti lopu reissulla kesken, mutta jos aikaa on vähän suosittelen ennen kaikkea Kuubalaisen taiteen museota, sieltä on hyvä ponnistaa Kuuban taiteen maailmaan.

Museo Nacional de Bellas Artes (Trocadero e/ Zulueta y Monserrate)

Kuubalaisen kuvataiteen museo antaa kattavan yleiskuvan tärkeimmistä taidesuuntauksista ja Kuuban rikkaasta visuaalisesta kulttuurista. Tässä kauniissa taidemuseossa vierähtää helposti useita tuntia. Museon toisen kerroksen näyttely keskittyy Kuuban itsenäistymisen jälkeisiin vuosikymmeniin (1910-1940), joka tunnetaan kuvataiteen ilmaisun kulta-aikana (La Vanguardia). jolloin nuoret kuubalaiset taiteilijat keskittyivät kulttuurin monimuotoisuuden kuvaamiseen, päämääränään kansallisen identiteetin rakentaminen ja kulttuuriperinnön vaaliminen. Jos aikaa ei riitä kaikkien kerroksiin suosittelen toisen kerroksen vanguardia-ryhmän taiteilijoiden maalaukset. Nähtävissä on m.m.Víctor Manuelin ikoninen teos La Gitana tropical, joka tunnetaan Kuuban Mona Lisana, sekä Wifredo Lamin kansainvälistä mainetta keränneitä teoksia, jotka kuvaavat afrokuubalaisia perinteitä sekä uskontoja.

Gitana Tropical
Museo Nacional de Bellas Artes
Clandestina

Clandestina (Villegas 403 e/Teniente Rey y Muralla)

Clandestina on nuorten kuubalaisten taiteilijoiden pitämä liike, jossa kannattaa ehdottomasti piipahtaa ostoksilla tai muuten vaan ihmettelemässä. Esillä on käsin painettuja t-paitoja, kierrätetystä materiaalista tehtyjä kangaskasseja ja lompakoita, sekä julisteita ja piirroksia, kuubalaisilla iskulauseilla ja huumorilla höystettynä. Täältä tarttuu helposti tuliaisia mukaan.

Lisää menovihjeitä seuraavassa blogissa!

Hasta la vista ! 

Aino Hynynen

American Cars -visailu

Kuuba on jenkki klassikkoautojen aarreaitta vailla vertaa koko maailmassa. Tällä hetkellä rekisterissä on yli 40 000 jenkkirassia, jotka pyörivät liikenteessä ympäri Kuubaa. Määrä on kasvamaan päin, kun ladoista ja liitereistä Kuuban maaseudulta löytyy vieläkin vilttien alta unohdettuja aarteita, jotka odottavat uuden elämän alkua. Klassikkoautot ovatkin julistettu kansallisaarteiksi, joiden maastavienti on ehdottomasti kielletty! Julkaisemme viikoittain kuvan jenkkiautosta jota tulee tunnistaa, palkintoina arvomme Folke West Hemingway Afrikassa DVD:tä, kaksi Kuuba Ranneketta ja kaksi Kuuba lippistä.

Ehdota myös vuosimallia! Vastaukset alla olevalla lomakkeella torstaihin 7.5 klo 18 mennessä.

Viikon kuvakilpailu

Tunnista kohde, maa ja paikkakunta!  Lähetä vastaus viimeistään torstaihin 7.5 klo 18 mennessä.

Oikein vastanneiden kesken arvomme yhden Folke West Hemingway Afrikassa DVD:n, kaksi Kuuba ranneketta ja kaksi Kuuba lippistä. 

Che Quevara

Vastaa kilpailuun – Jos haluat osallistua kumpaankin kilpailuun, voit laittaa molemmat arvaukset samaan viestiin. Tietojasi ei tallenneta, eikä käytetä muuhun kuin tähän kilpailuun.

WAPPUVIIKON CUBA BIISI on kaikkien rakastama Omara Portuondon, Buena Fe duon, räppäreiden Yomil ja Danyn yhdessä esittämä räiskyvä iloittelu ”Musica Vital”

Viikon matka

Loppuun vielä Viikon Matka, joka tällä kertaa on Cuba Natura –
Elämys- ja luontomatka Kuubaan. Se järjestetään 26.10-8.11.2020 ja
matkatunnelmaan pääset virittäytymään alla olevasta linkistä.

Hasta la Vista !

Folke ja Lene