Blogi 6/2020 – 29.5.2020

Kuuban valot ei sammu!

KUUBAN kansa ei lannistu!  Nyt taistellaan sekä koronaa että Trumpia vastaan yhtenäisenä rintamana; Kuuban Korona luvut ovar Amerikoiden parhaimmat eli vähiten tartuntoja ja vähiten kuolemia.

Teatro Alicia Alonso Cuba

Lisäksi kuubalaisia lääkäreitä on mukana taistelemassa koronaa vastaan 22 eri maassa m.m. Italia, Espanja , Etekä Afrikka ja Peru,  jotka ovat pyytäneet apua luottaen kuubalaisten tietoon ja taitoon taistelussa vaarallisia epidemoita vastaan. Kokemusta riittää , kuubalaiset lääkärit olivat etulinjassa voitokkaassa taistelussa Afrikassa kun Ebola uhkasi koko maanosaa!

Mitä tulee Trumpin ylläpitäämään kauppa- ja pankkisaartoon  jossa hän on  presidenttinä on ottanut käyttöön rajuimman otteet kun yksikään hänen edeltäjänsä niin Kuuban  sanoma on selkeä .  Aqui rindie nadie ! ” Täällä ei antaudu ketään!

Canaguey Agra rev plaza
Kuuban lippu

CUBA ES UN MUSICA VITAL!

Olkoot taistelulaulumme Omara Portuondon  ja ystävien räiskyvä ilottelu

Folken Nojatuolimatkat

Eksoottinen Senegal.  Länsi-Afrikan ihmeellisin maa tarjoaa oudon sekoituksen: Ranskaa puhuva musliimi valtio, joka on poikkeukselliesen avoin  ja trendikäs.

Viva Jose Martí

Kuuban kansallis sankari vailla vertaa on Jose Marti 1853- 1897. Vannoutunut vapaustaistelija joka uhrasi henkensä Kuuban itsenäisyyden puolesta. Hän oli myös oppinut filosofi ja herkkä runoilija joten julkaisemme sarjan hänen mietteitä ja runoja jotka soveltuvat hyvin nykypäivään ! Jose Marti kuoli 19.5.1897 ratsastamalla yksin valkoisella hevosella kohti espanjalaista linnoitusta  uhraten tietoisesti itsensä itsenäisyyden puolesta. Hänen kuolemansa sytytti raivon aallon ympäri Kuubaa ja espanjalaiset häädettiin Kuubasta.

Valitettavasti Yhdysvallat kaappasi voiton itselleen ja miehitti Kuuban neljäksi vuodeksi ottaen haltuunsa koko maan talouden, viljelykset , metsät, kaivokset, tuotantolaitokset y.m.  1902 Kuuballe myönnettiin näennäinen itsenäisyys  maassa jossa eivät käytännössä omistaneet mitään.

Yhdysvallat pidätti itselleen oikeuden puuttua Kuuban sisäisiin asioihin aina kuin heidän etunsa olivat uhattuna. Sen vuoksi perustettiin Guantanamon sotilas tukikohta valvomaan ja suojelemaan Yhdysvaltojen etuja.

Jose Marti toimi monen atinomaan konsulina New Yorkissa 1890 luvun alussa seuraten aitiopaikolta Yhdysvaltain polittiikkaa ja hän varoitti siitä mitä tulevan piti toteamalle kyynisesti: Tunnen ja tiedän paholaisen aikeet koska olen asunut hänen sisällä!

Jose Martin muistomonumentti Havnnassa
Jose Martin hautamonumentti Santiagossa

 Alla olevassa runossaan Jose Martin enteilee sankari- kuolemaansa

Yo quiero salir del mundo

Por la puerta natural

En un carro de hojas verdes

A morir me han de llevar

No me pongan en lo oscuro

A morir como un traidor

Yo soy bueno y como bueno

Morire de cara al sol!

Haluan jäättää maailman

Luonnollisen portin kautta

Peittäkööt vihreät lehdet vaununi

Jolla minut viedään kuolemaan

Älkää viekö minut pimeään

Kuolemaan petturina

Sillä olen hyvä ja kuolen hyvänä

Kasvot kohti aurinkoa!

Cuba Autentica - Aito Kuuba

Päiväohjelma, Lähtö 11.11-23.12.2020

1. päivä, 11.11.

Lentoon kohti Karibiaa Aamulento Helsingistä, Amsterdamin koneenvaihdolla kohti Havannaa, jonne saavutaan illansuussa. Majoittuminen, matkainfo ja illallinen. (P)

Kuuba vanhat autot

2. päivä, 12.11. Jenkkiraudoilla Havannaa kiertämään

Havannan kaupunkikierros tehdään komeasti 50‐luvun amerikanraudoilla ja sitä seuraa legendaarinen kolmen torin kävely UNESCOn suojelemassa, upeasti restauroidussa vanhassa kaupungissa. Tutuksi tulevat niin kirkollisen mahdin keskus Plaza Catedral että maallisen vallan keskus Plaza de Armas. (A,L)

Havanna Ernst

3. päivä, 13.11. Hemingwayn jalanjäljillä

Kuuluisa kirjailija Ernst Papa Hemingway rakasti Kuubaa ja asui siellä vakituisesti yli 20 vuotta. Seurataan Papan jalanjälkiä ympäri Havannaa. Tutuksi tulevat kotikartano Finca Vigia, Cojimarin kalastajakylä ja Ambos Mundos -hotelli. Nautitaan havannalainen lounas Papan tyyliin ja juodaan mojitot La Bodeguita del Mediossa ja daiquirit Floriditassa, aivan kuten Hemingway ystävineen teki aikoinaan. (A,L)

Che Quevara

4. päivä, 14.11. Vallankumoussankari Che Guevara

Nyt jätämme Havannan ja ajetaan länteen Keski Kuubaan Santa Claran kaupunkiin, jossa tutustutaan Che Guevaran mahtavaan monumenttiin, mausoleumiin ja museoon. Tämä argentiinalainen tohtori tuli maailmankuuluksi vallankumousfilosofina ja armottomana taistelijana. Santa Clarassa hän saavutti joulukuussa 1958 suurimman voittonsa, joka ratkaisi vallankumoussodan, ja sen vuoksi kaupunki tunnetaan Che Guevaran kaupunkina. Lounas. Iltapäivällä vieraillaan Santa Claran Bellas Artes -museossa, jossa nähdään historiallinen katsaus yläluokan sisustuksiin vuosisatojen varrella. Yöpyminen Santa Clarassa. (A,L)

5. päivä, 15.11. Remedios – Keski Kuuban salainen helmi

Tänään moottoritie muuttuu maantieksi, kun ajetaan läpi Kuuban rauhallisen maaseudun kohti Remedioksen kaupunkia, jossa tutustumme viehättävään toriin ja sen ainutlaatuiseen kirkkoon. Sieltä jatkamme kohti Camagüeyta. Alkuperäiseltä nimeltään Santa Maria Puerto Principe,yksi niistä seitsemästä perus kaupungista, jotka Kuuban valloittaja Diego Velazquez perusti vuosina 1511-1519. kaupunki on väliluvultaan, 360000, ,Kuuban neljänneksi suurin ja majoitumme keskustan kävelykadulla sijaitsevaan kaupunginhotelliin (A,L)

Camaguey Matha couple

6. päivä, 16.11. Kulttuuria Camagüeyssa

Camagüey tunnetaan kirkkojen kaupunkina ja vilkkaana kulttuurikeskuksena, jossa etenkin moderni kuva- ja veistostaide kukoistaa. Yksi yli muiden on Unescon vuoden palkinon saanut Martha Jiminez joka taitaa sekä taulut että veistokset.Tutustumme kävellen sokkeloisen vanhan kaupungin kujiin ja toreihin ja vieraillaan kirkoissa ja taideateljeissa. Huomioidaan myös Camagüeyn omaa Coral. sankaria, ratsuväen kenraalia Ignacio Agramontea vierailemalla hänen syntymäkodissaan. Päivän kulttuuriantia täydentää lounaalla paikallisen musiikkiopiston duo BlackCoral.Lisäksi illalla on tarjolla Casa de la Trovassa perinteistä kuubalaista musiikkia. (A, L)

7. päivä, 17.11. Sokerimyllyjen laakso

Nyt kääntyy kelkka ja lähdetään kohti länttä ja poikkeamme pyhän hengen kaupungissa Sancti Spiritius, joka on perustettu vuonna 1513. Käydään kauniissa kirkossa ja tehdään lyhyt kävelykierros tunnelmallisessa keskustassa. Lounas nautitaan vanhassa Bodegassa ennen kuin matka jatkuu Guamahaya vuoristoa myötäillen Valle de los Ingenios laaksoon. Tämä laakso oli 1800‐luvun puolessavälissä maailman tuottavin sokerinviljelyalue, ja vanha orjatorni muistuttaa siitä julmuudesta, jolla valtavat rikkaudet aikanaan hankittiin. Markkinoilta löytää paikallisten käsityöläisten upeita tuotoksia. Illaksi Jatketaan vielä Trinidadiin, jonne saavutaan auringonlaskun aikaan. Majoittuminen Casa Particular (A,L)

Tässä oli matkan ensimmäinen viikko päivää maistiaisina. Loput matkasta pääset lukemaan alla olevasta painikkeesta!

Ainon Kulttuurikulma

Hola Amigos olen Aino Hynynen !  Opiskelin espanjaa ja kuubalaista kulttuuria Havannan yliopistossa ja vuonna 2018 valmistuin maisteriksi Lontoon yliopistosta pääaineenani Kuuban kulttuuritutkimus! Havanna on minulle kuin toinen koti ja kuubalainen elämänmeno lähellä sydäntäni!

Kuuban värikäs ja monimuotoinen kulttuuri tarjoaa runsaasti taide-elämyksiä ja Havannassa kulttuurin eri muodot ovat vahvasti esillä katukuvassa. Vanhan kaupungin kadut ovat pullollaan taidegallerioita ja elävästä musiikista saa nauttia ravintoloiden terasseilla. Kulttuuria Havannassa on niin paljon, että tekeminen ei varmasti lopu reissulla kesken, mutta jos aikaa on vähän suosittelen ennen kaikkea Kuubalaisen taiteen museota, sieltä on hyvä ponnistaa Kuuban taiteen maailmaan…

Callejón de los Peluqueros 

(Aguiar e./ Peña Pobre y Avenida de las Misiones)

Callejón de los Peluqueros, vapaasti suomennettuna partureiden kuja, on Havannan vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva pieni sympaattinen katu. Sen värikkäässä tunnelmassa yhdistyvät taide, kuubalainen yrittäjyys ja yhteisöllisyys. Callejón de los Peluquerosin kiistaton julkkis on sen perustaja ja projektin sielu, parturi Gilberto Valladares, joka paremmin tunnetaan nimellä ’Papito’. Hän perusti kivijalkaliikkeensä 1999 ja aloitti samoihin aikoihin vanhojen parturitarvikkeiden ja kassakoneiden keräilyn. Vuosien varrella kokoelma kasvoi ja nykyään hänen parturiliikkeensä Artecorte toimii hiussalongin lisäksi museotilana ja se on myös toteutuspaikka Papiton solidaarisuushankkeille. Artecorte tarjoaa paikan syrjäytyneiden nuorten työelämääntutustuttamiselle ja Papito järjestää myös muun muassa taidepajoille lapsille ja nuorille. Papiton ja kaupungin historioitsija Eusebio Lealin yhteistyön tuloksena Callejón de los Peluqueros koki täydellisen muodonmuutoksen. Raihnaisesta pikkukujasta syntyi kauniisti entisöity tunnelmallinen katu, jonka talojen julkisivuja koristavat parturiaiheiset taideteokset, koko sen noin 100 metrin pituudelta. Poikkea rohkeasti yläkertaan Artecorteen ihailemaan Papiton liikettä! Saatat jopa törmätä itse Maestroon.

Paseo del Prado

Vanhan kaupungin Paseo del Prado tarjoaa tunnelmallisen kävelyreitin keskuspuistolta suoraan Malecónille. Idyllinen bulevardi toimii vilkkaana sosiaalisena kohtaamispaikkana paikallisille, ja se on myös suosittu turistien keskuudessa. Havannan Prado rakennettiin muistuttamaan Madridin Paseo del Pradoa jo 1772 kun Kuuba oli Espanjan vallan alla.

Nykyään joka sunnuntai Prado muuttuu taidekaduksi, kun paikalliset artesaanit ja taiteilijat kerääntyvät sinne myymään teoksiaan. Valikoima on valtava; vaatteita, lyijykynäpiirroksia, muotokuvia ja kuubalaisia ikoneita kuvitettuna. Kuubalaisten kuuluisien kuvataiteilijoiden maalauksista, kuten Amelia Peláez ja Wifredo Lam, löytyy taitavia tyylillisiä kopioita.

Perinteisen myyntitoiminnan lisäksi Pradon sunnuntain taidemarkkinat ovat tärkeä yhteisöllinen tapahtuma, joka tuo taidekasvatuksen kaikille. Sarjakuvistaan tunnettu taiteilija Cecilio Avilés organisoi Pradon Imagen 3-projektia. Projektin tarkoitus on, että teoksiaan esittelevät artistit myös opettavat piirustusta ja maalausta halukkaille, vauvasta vaariin. Näitä opetustuokioita ja taidepajoja on upeaa seurata.

Tässä on rento annos kulttuuria sunnuntai-iltapäivään! Oheisessa kuvassa komea Prado tyhjänä Korona rajoituksien vuoksi

Taide

Lisää menovihjeitä seuraavassa blogissa!

Sillä väliin ihailkaa allaolevaa Kuuban Mona Lisaa, Viktor Manuelin mestariteosta La Gitana Tropical. Lähemmin tavattavissa Havannassa Museo Nacional de Bellas Artesissa  – Kuuban taiteen museossa!

Hasta la vista! Aino H

Gitana Tropical

Eijan Karanteeni Kuubassa

Olen Eija Mäkinen ja oleskelen tällä hetkellä Kuubassa ja seuraan Havannalaista arkielämää paikan päältä koronakriisin aikana ja lähettelen täältä viikottaiset terveiset.   Alkuun selvitettäkööt miten jouduinkaan jäämään Kuubaan!  Asun Espanjassa ja tulin sieltä omatoimi matkalle Kuubaan 8.3. Alunperin minulla oli paluu 18.3 Air Euroopalla mutta se lento peruutettiin ja tarjottiin tilalle paluuta 5.4.  Sillä välin Finnair tarjosi lentoa 31.3. Helsinkiin mutta minähän halusin kotiini Espanjaan enkä Suomeen koska karanteenin vuoksi en olisi päässyt jatkamaan  Espanjaan. Samaan aikaisesti julistettiin Kuubassa ulkomaalaisille karanteeni / ulkonaliikkumiskielto, joten haaveet vapaasta Havannasta sai haudata.

Sittemmin Air Europa perusi myös minun lennon 5.4, mutta lupasivat Havannan toimistosta olla yhteydessä. Kun sieltä ei mitään kuulunut, sainkin tiedon Espanjasta että viimeinen kone oli lähtenyt ilman minua. Ei kuitenkaan syytä huoleen, sillä 17.5 olisi seuraava lento. Kuitenkin selvisi myöhemmin, että sille lennolle hyväksytään vain Espanjan kansalaisia, joten Iberia täytti koneensa oman maan kansalaisilla. Nyt kuitenkin näyttää siltä että reittiliikenne Espanjaan alkaa heinäkuun alussa ja mulla on varaus vetäämässä 5.7. lennolle – eihän sinne ole aikaa kuin 5-6 viikkoa, runsaan kuukauden verran! 

Centro Havannassa jatkuu katujen asfaltointi osa kaupungin yleisilmeen siivousta

Minkä pienenä oppii sen vanhana taitaa🙂. Karanteeniaika on haasteellista myös pienille, mutta aina keksiii joytain  tekemistä

Kuubaan on jäänyt jumiin noin 300 matkailijaa jonka kotimaat eivät ole järjestäneet heille evakuointilentoa , tässä eräs kohtalotoverini sveitsiläinen tyttö ! 

Vaikka monet ruokatarvikkeet ovat vähissä,  vihannestoreilta löytyy tarjontaa. Kauppajonot ovat lyhentyneet, koska kaikkien täytyy tehdä ostokset omalla alueellaan.

Näyttää siltä että paluulentoni järjestyy vasta heinäkuun alussa joten jää kosolti aikaa tutustua nähtävyyksiin – tässä Havannan katedraaliaukion varjoinen puoli, lämpötila + 32.

Viikon kilpailu

Tervetuloa mukaan Viikon Vitos kilpailuun – veikkaa oikea rivi – arvomme joka viikko viisi voittajaa pakointoina Kuuba  lippikset, rannekkeet ja pinssit.

Patsas

Vihje: Tämä patsas esittää sotasankaria, josta tuli Kuuban ensimmäinen tumma kenraali. Hän ehti sotia molemmissa vapaussodissa Espanjaa vastaan.

1 = Guilermo Garcia 

X =  Maximilio Gomez

2 = Antonio Maceo

VIHJE: Tämä rakennus valmistui 1928 ja siellä järrjetettiin Amerikoiden päämiesten ensimmäinen suurkokus samana vuonna 

1 = Capitolio 

X = Presidentti Palatsi

2 = Havnnan Kateraali

Vihje: Tämän puun hedelmät saavat punaisen värinsä sopivasti loppusyksystä.

1 = Joulukaktus

x = Joulufiikus

2 = Joulupalmu

 

Folke Westin nojatuolimatkat

VIHJE: Kyseessä on 1950 luvun jenkki avaoauto – mutta minkä merkkinen ? 

1 = Dodge 

X = De Soto 

2 =  Pontiac 

VIHJE Kyseessä on Kuuban kansallispyhymys, jonka ihmetekoihin kuului kolmen kalastajan pelastaminen hirmumyrskyn kourista.

1 = Santa Barbara 

X = Virgen de Caridad

2 =  Santa Ana

Saludos de Lene!

Arki jatkuu täällä Havannassa – Kuuban  hallituksen määräämät Koronaan torjumis toimempiteet ovat tuottaneet tuloksia , menneellä viikolla oli useampi päivä ilman uusia kuolemia. Myös uusien tapausten määrä on tippunut muutamaan päivässä ja tiedottamalla tarkoin missä uusia on tavattu niin estetään niiden edelleen leviämistä.

Koko väestölle on jaettu vitamiinipakkaus, joka nostaa yleiskuntoa ja suojausta, väestön vanhemmille annettiin vastaava piikkinä peppuun. Perhelääkärit kävivät vanhusten kotona hoitamassa niitä jotka eivät kynnelle kyenneet. Muuten kadut pyhäaamuna hyvyn hiljaiset kuten näkymä meidän kattoterssilta osoittaa, autot puuttuvat lähes kokonaan joten Havannan ilma on puhdas ja raikas! Sitä arvostavat varmaan myös vihanneskauppiaat jotka ovat tänään kadun valtiaita.

Sää on ollut mahtava mutta silloin harvoin kun sataa niin sitä tulee ikäänkuin taivas olisi auki tällöin kuivataan pyykit sisätiloissa. Maskien kanssa liikutaan kaduilla ja toreilla sekä tietenkin asioidessa kaupoissa eikä se haittaa menoa laisinkaan , me nuoremmat perheissä ylläpidämme hyviä fiiliksiä ja positiivistä ajattelua – pahin on jo takanapäin ja tästä on vain yksi tie ylöspäin tulevaisuuteen!

Venceremos !! Me voitamme !!

Saludos Lene

Viikon biisi

Tämän viikon biisi on upea Nathalie Cardonen Hasta Siempre.