VÄLKOMMEN SEA JAZZ VIKING WEEKEND

RESANS VÄNNER PRESENTERAR: SWINGIN ÅLAND 4.8 - 8.8.2022

               

                         Reseledare Folke West – assisterad av Åländsk expertis!

Dag 1. torsdag 4.8. AVRESA MED PRAKTFULLA VIKING GLORY

08.00 Incheckning 7.45 på Viking Lines terminal i Åbo. Avgång 8.30 till Mariehamn 8.30 med Viking Lines nya flaggskepp praktfulla Viking Glory, möjlighet till hytt ombord. Vi njuter av skärgårdens vackra vyer och levande musik i tre olika barer under resans lopp. Diger Lunch buffet serveras klockan 12.30 och ankomst till Mariehamn 14.30. Transport till hotell Park Alandia, varefter en kort siesta, Självstyrelsen till ära en promenad i sommarsköna Mariehamn, där vi bongar statyer och vackra vyer. Vi rundar av med en drink på restaurangbåten F.P. von Knorring

 

DAG 2 fredag 5.8. Bomarsunds kanoner och Lasses toner

Buffetfrukost serveras kl. 8.00–10.00.  Historisk utfärd till Bomarsunds kejserliga befästningar där det stora slaget i ”Oolannin Sota” utkämpandes 1854 och som involverade en väl förberedd landstigning av 14500 franska trupper och en attack av 50 välutrustade engelska krigsskepp. Halvfärdiga Bomarsunds fästningen, där endast två av de planerade 12 kanontorn var färdiga, försvarades av en styrka på 5000 man, klent beväpnade ryssar och finnar. När fienden angrep samtidigt från land och hav, var utgången given och efter två dygns intensiv attack kapitulerade Bomarsunds försvarare och skickades som krigsfångar till Frankrike och England. Bomarassund totalförstördes men den stora segraren var ändå Åland som vid fredsslutet blev demilitariserat och har sedan dess undvikit krig i 166 år!

Vi fortsätter med en nostalgisk utfärd. Lyssnande till Lasse Mårtensons fantastiska musik kör vi ut till vackra Simskäla, världsberömt från boken och TV serien Stormskärs Maja. Vi besöker författaren Anni Blomqvists hus och fiskeläget samt nedlägger en krans på hennes grav vid Vårdö kyrka.

På hemvägen ser vi Kastelholms slott med anor från 1300 talet och fortsätter till Micke Björklunds Smakbyn för en äkta Åländsk lunch

Tillbaka till staden, en kort siesta och sedan är det dags för

20.00  SEAJAZZ premiärkonsert på Savoy teatern med OSTROBOTNIA SEXTET, Österbottens erfarna jazz veteraner aktuella med nya ”De Bergtagna” skivan

och SARPILA PYYSALO BOUNCE jazzvirtuoserna Filemon von Numers och Jussi Fredriksson  

Efter konserten Nachspiel på Parkens pub.     

 

DAG 3 lördag 6.8 UTFÄRD LANDSBYGDENS RO

8 -10 Buffet frukost på hotell Park Alandia

10.30 En idyllisk utfärd till Ålands rofyllda landsort, Käringssunds fiskeläge och semesterby med det intressanta Jakt och Fiskemuseet. Eckerös kejserliga post- och tullhus, som nu inhyser en representativ utställning av färggranna Åländska hantverk. Vandring i de sagolika Geta Bergen vars hemliga grottor utgjorde Ålänningarnas gömställe under den stora ofreden.

Vi avrundar med en uppfriskande drink på Havsviddens terrass som erbjuder en fantastisk utsikt över Ålands Norra kust (Norrhavet, som Ålänningarna kallar det) emot Bottniska viken. Vi återvänder till Mariehamn via Finströms medeltida kyrka där vi beundrar de säregna Kyrkomålningarna samt folkupplysaren F.P. von Knorrings staty. Väl tillbaka i Mariehamn kring 15.30 tiden, dags för siesta inför kvällens äventyr, varför inte bastu med dopp i Parks sköna simbassäng.

kl 17.00 Intar vi en a la carte middag på Parks Alandias trevliga restaurang.  

kl 18.30 Promenad till konserthuset Alandica för Sea Jazz huvudkonsert.  

19.00 Åland Sea Jazz presenterar ”A tribute to ELLA FITZGERALD med Vova  Shafranov, Hans Backenroth, Jukkis Uotila, solist Eija ” Ella”  Ikonen  

 Nachspiel saltigt, sött och vått på fabulösa Compagniet baren.

 

DAG 4 söndag 7.8. JAZZBRUNCH FÖGLÖ

8 -10 Buffet frukost på hotell Park Alandia

10.30 Avfärd med buss till Lemland Svinö för att ta färjan till fagra Föglö. Väl framme 12.00 – 15.00.  Jazzbrunch med legendariska Querres Jazz orkester, som bjuder på svängande jazz underhållning som flyter ihop med den natursköna omgivningen. Efter brunchen gör vi en rekognoseringstur i själva byn med de stiliga kaptensvillorna från de stora segelfartygens tidevarv.

kl. 16.30  Tar vi färjan tillbaka till Svinö Lemland och fortsätter till Granboda by för att besöka Pellas skeppargård med anor från 1800 talet.

I dag är Pellas ett fascinerande museum som återspeglar skeppsredare Eriksons dynastis historia från bonde seglatser till världens största segelfartygsrederi långt in på 1900 talet. Ett säreget familjeliv som dokumenterats i Ulla- Lena Lundbergs berömda romantriologi: Leo -Stora världen – Allt man kan önska sig. En speciell attraktion på Pellas utgör de unika fotografierna från Herzogin Cecilias tragiska förlisning 1936, tagna av kaptenens hustru Pamela, vars dotter Freya Darby nu huserar som värdinna på Pellas gården.

Efter ha intagit kaffe med dopp på Pellas återvänder vi till Park Alandia puben för att plocka upp bagaget och avrunda vår jazz inspirerade Ålands turné!

22.30 Transfer till Viking terminalen för avgång med Gabriella direkt till Helsingfors, Underhållningen ombord pågår ända in på småtimmarna…….

Måndag 8.8. Skön sov morgon – Gabriella anländer till Helsingfors först kl 10.45.

Vår trevliga Happy Jazz resa är över – nu stundar fotonas och bildernas tid!

 

 Resan arrangeras av Ålands Turist & Konferens Ab i samarbete med Viking Line och Resebyrån Kompassi på uppdrag av Resans Vänner rf   

Anmälningar och förfrågningar folke@folkewest.com   0451027255

Obs Reservera asap, begränsat antal max 24

Resans Pris 925.- i delat dubbelrum 1275.- i singlerum

I priset ingår:

Festivalpass; Tre jazzkonserter – Savoy, Alandica ,Föglö

Tre dygn på hotell Park Alandia med frukost

MÅLTIDER

4.8 Lunch/Middags buffet Viking Glory

5.8.Lunch Smakbyn

7.8.Brunch Föglö

7.8.Kaffe med dopp Pellas

8.8.Buffet frukost Viking Gabriella

BÅTRESOR

7.8. Båtresa Mariehamn – Helsingfors med hyttplats 7.8.-8.8

Nämnda transporter på Åland

UTFLYKTER

5.8. Utflykt Till Bomarsund – Stormskärs Maja

Obs! Utfärden 6.8. Käringsund – Eckerö – Geta – Havsvidden är frivillig 50. p.p.

TÅGTIDTABELLER

Tågförbindelserna från Helsingfors till Åbo 5.28 tåget stannar i Böle – Alberga Kyrkslätt – Karis – Salo – Kuppis  Åbo station och anländer till Åbo hamn 7.47

Tågförbindelse från Tammerfors 5.50  – Toijala – Humppila – Loimaa – Kuppis – Åbo station – Åbo hamn 7.47

Tågförbindelse från Karleby 1.57 – Seinäjoki 3.45  och i Tammerfors 5.35 för byte i  Tammerfors till Åbo tåget.

 Ett alternativ är att ta tåget dagen före kl 14.45 framme 20.07 och övernatta i Åbo

På returen är det tågen Helsingfors – Vasa som gäller – avgår  13.24 framme 17.28.   

Problem med att koordinera båt och tåg, ring Folke 045 1027255