UPPTÄCKSRESAN KUBA RUNT PÅ 10.03 – 25.03.2024

        OHJELMA

Dag 1.  Vi landar i  Holguin I Östra Kuba och kör ned mot Santiago de Cuba via Biran som, är Castro familjens  hemgård där både Fidel och Raul är födda och uppvuxna. 

Dag 2 Santiago de Cuba grundad 1514 kallas Hjältarnas tack vare sin viktiga historiska roll i frihetskrigen och revolutionen, vilket vår första dag i denna märkliga stad belyser. Vi inleder vår omfattande turné med en promenad i den legendariska  gamla stan, besöker Kubas äldsta hus och den mäktiga domkyrkan och avslutar senare på eftermiddagen med fästningen Morro. De Kubanska nationalhjältarna Jose Marti , Antonio Maceo och Fidel Casto lever upp på nytt under dagens lopp.

Dag 3 Vår andra dag i Santiago, tillägnar vi regionens natur och kultur – Sierra Maestra är Kubas mäktigaste bergskedja och den omfamnar halvmiljonstaden Santiago, som är den kubanska musikens vagga, Härifrån härstammar Salsan, Rumban och Mambon, vi möter en levande kultur i olika former under dagens lopp.  Kvällen  bjuder på traditionell kubansk musik på Casacrandas takteras. 

Dag 4 Vi lämnar Santiago och kör upp till en liten by i bergen för att besöka Basilikan Cobre, som är Nationalhelgonets Virgen de Caridads hemkyrka,väl besökt av tre katolska påvar under de senaste 15 åren. Färden fortsätter ned till den bördiga östra kubanska slätten, där vi anländer till Kubas nästäldsta stad Bayamo grundad 1512.

  Dags för en skön kvällspromenad i den välstädade staden innan vi kopplar av på lokala Casa de la Trova där Kubas roligaste Salsabänd uppträder.

Dag 5 Härifrån Bayamo härstammar frihetskämpen Carlos Cespedes, som är far till både den Kubanska flaggan och nationalsången Bayamesa, uppförd första gången Bayamos kyrka. Han hem är renoverat till museum som vi besöker innan vi åker vidare till centrala Kubas största stad 1514 grundade Camaguey ofta kallad kyrkornars stad, 

Dag 6  Vi promenerar i mäktiga Camaguey vara gatunät påminner om ett spindelnät byggt på sin tid för att försvåra piraternas plundringsräder. Inom ett par kvadratkilometer finner vi sju kyrkor med tillhörande torg och fascinerande konstateljéer, en verklig kulturens högborg. Flera av Kubas största aktiva konstnärer är uppvuxna i Camaguey.

Dag 7 Transfer till Santa Clar, känd som Che Guevaras stad

När vi närmar oss Santa Clara så stöter vi på Kubas näst största bergskedja Guamahaya och det var här som den argentinska läkaren Che Guevara nådde sin största militära seger julen1958, som avgjorde hela revolutionskriget till gerillans fördel. Följaktligen är han här förevigad med ett ståtligt monument. mausoleum och museum

Dag 8 Färdenöver Guamahaya bergen ner till kusten erbjuder hisnande vyer och frodig växtlighet, här odlas det bästa kaffet på Kuba. Nere på kustslätten ligger 1512 grundade Trindidad, vars gamla stad är den bäst bevarade spanska koloniala arkitekturhelheten i hela Karibien, här bor vi på hemtrevliga privata härbärgen mitt i stan, på gångavstånd till sevärdheter och nöjen.

Dag 9 vi strövar runt i gamla stan längs kullerstenbelagda gränder och beundrar den pastellfärgade låga bebyggelsen och Museo Romanticas lyxiga interiör, som bekräftar att Trinidad var på 1850 talet världens största och rikaste socker- producent. Dagens Trinidad är säte för hundratals privata härbärgen, restauranger och barer. Vi beser de mest intressanta sevärdheterna på förmiddagen och efter lunch på eftermiddagen svalkar vi oss på Trinidads 5 km långa sköna badstrand och på kvällen tar vi en runda på musikbarerna.

Day 10 Transfer rutten till Cienfuegos är inte lång men nog så vacker! Vi besöker Jardin Botanico, ett 9 hektar stort arboretum med hundratals olika trädslag. Cienfuegos grundade 1821 av franska flyktingar från New Orleans, som i egenskap av skickliga odlare fick tillstånd att slå sig ned invid den vackra bukten för att bruka jorden. Cienfuegos centraltorg byggd i franskinspirerad nyklassisk stil är ett av Karibiens vackraste, komplett med en egen triumfbåge.        

Dag 11 Vi fortsätter västerut mot Havanna och besöker Playa Giron, grisarnas bukt, där CIA ledda invasionen ägde rum 1961. Den kubanska segern är väldokumenterad på museet. Därtill tittar vi en på en unik krokodilfarm och ser stora socker- och citrusodlingar innan vi till kvällen anländer till tvåmiljonersstaden, facinerande Havanna.

Dag 12 Bästa sättet att bekanta sig med Havannas imponerande sevärdheter är en rundtur med amerikanska 1950 talets dollargrin varvat med den klassiska tretorgs promenaden i den imponerande gamla stan, där hundratals byggnader och monument är vackert renoverade.                                     

Day 13 Vi gör en overnighttrip till Vinjales, Kubas främsta odlingsdal och besöker indianernas grotta, Frida Kahlo muralen och Benitos cigarrfarm och marknaden samt stannar över natten för att uppleva det lokala  kvällslivet  och morgon solen i den bedårande dalen.

Day 14 Vi återvänder till Havanna för att uppleva en intressant dag i Ernst Hemingways fotspår vi besöker hans herrgård Finca Vigia och fiskarbyn Cojimar, som inspirerade honom att skriva Nobel prisvinnare romanen Gamlingen och Havet. Som resans crescendo beser vi på kvällen världens bästa kabaré, strålande Tropicana de Cuba med anor från 1938.

Day 15 Sista morgonen sover vi lugnt ut och hinner ännu med att besöka Fusteriana konstnärskvarten och intaga en smaklig lunch innan vi åker till flygfältet för att borda planet som för oss tillbaka till verkligheten efter vår sagolika Kuba odyssé.

Övenattningarna:

Santiago 3 /  Bayamo 1 /  Camaguey 2 / Santa Clara 1 / Trinidad 2

Cienfuegos 1/  Havanna 2 / Vinjales 1 /  Havanna 1

 FÖRFRÅGNINGAR: folkewest.travelclub@gmail.com                                                                                                                                                                            Cell: 040 5855875