Las Terrazas info

Mallikylä vailla vertaa!

Vallankumouksen voiton jälkeen vuonna 1959, uuden hallituksen eräs tärkein tehtävä, maareformin, terveydenhoito- ja lukutaitokampanjan ohella oli alkaa korjata sitä ympäristökatastrofia, mitä yhdysvaltalaisten yritysten harjoittamat avohakkuut, kaivostoiminta ja muu luonnonvarojen riistokäyttö olivat aiheuttamassa Kuuban luonnolle.

Rauhansopimus 1902 oli antanut USA:lle oikeuden puuttua Kuuban asioihin ja Kuuban viljelymaat, metsät ja tuotantolaitokset oli myyty pilkkahintaan jenkeille. Jenkkifirmat omistivat 85 % koko Itä-Kuuban Orienten maakunnan maista. Vain 14% Kuuban maaperästä oli enää metsien peittämä, kun luku 60 vuotta aiemmin Kuuban itsenäistyessä oli ollut yli 50%.

Kuuba, kuten saaret yleensä on hyvä herkkä erityyppisten säiden aiheuttamalle eroosiolle. Kun karstipitoinen maaperä pääsee kuivumaan se muuttuu lyhyessä ajassa savanniyyppiseksi kuivaksi ruohomaaksi ja sen jälkeen viljelykelvottomaksi aavikoksi. Jotain oli tehtävä: hallitus istui yli yön ja päätti ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin. Torquino Manatin suunnitelma, malliyhteiskunta Las Terrazas, oli yksi ympäristöprojekteista: sinne istutettiin 7 miljoonaa puuta ja rakennettiin edistyksellinen mallikylä kaikkine sosiaalisine palveluineen.

Sinne värvättiin vuoriston torppareita asukkaiksi, tarjottiin metsän istutus-, hoito-  ja vartiointitöitä. Las Terrazasissa asumisoikeus on ikuinen: sitä ei voi myydä mutta kylläkin periä. Sinne voi muuttaa, jos siellä sattuu olemaan sopiva työpaikka tai jos löytää sieltä puolison. Nyt kylässä on 1000 asukasta, lasten osuus 25 % – ei vapaita paikkoja ja työllisyysaste 100%. Oppaamme Mayta, syntyperäinen Las Terrazasin kaunotar ja perheenäiti, ilmoitti, että valitettavasti kaikki naiset taitavat olla juuri tällä hetkellä varattuja. Alueen pientilallisia ei koskaan pakotettu mukaan projektiin ja edelleen 42 perhettä asuu alueella kuulumatta projektiin.

Vanhin yrittäjä, Marian kahvitupa ollut mukana alusta alkaen. Nautimme Marian terassilla tuoreet erikoiskahvit ja sitten palasimme Havannaan monta elämystä rikkaampina. Illallista nautittiin Havannan vanhassakaupungissa.

 Las Terrazasista ponnisti maailmanmaineeseen myös Polo Montañez, Kuuban ”countrymusiikin” supertähti, paikallinen ”Kari Tapio”, jonka menestys alkoi vasta keski-iässä ja elämä päättyi traagisesti liikenneonnettomuuteen. Hänen viimeinen asuinpaikkansa on tunnelmallinen kotimuseo joenrannassa.