Blogi 7/2020 – 27.6.2020

Folke Westin matkassa

Nevski

Hola Amigos!!  Minne Matka??

Kesä tuli Suomeen – hellettä riittää ja piisaa – siitä kannttaa nauttia eikä valittaa, sillä tää on aintlaatusita eikä kestä kauaa…

lKESÄN matkailuteema on KÄYDÄÄNPÄS NAAPURISSA ja koska itäinen naapuri PIETARI on kiinni,  suunnataan etelään Baltiaan jossa tehdään 8 päivän kunnon kulttuuripyrähdys Eestiin, Latviaan ja Liettuaan. Matkan nimi on Parasta Baltiassa !

 Koska läntinen naapuri Ruotsi on myös kiinni tyydytään lännessä mitä mainiompaan puolimatkan krouviin Oolantiin, jossa sananmukaiseti herkutellaan sekä ruuilla, juomilla, historialla että kuttuurilla!! Matkan nimi on Oolannin Sota mikä kuvaa sitä inoa jolla kiertelemme  suloista Oolantia ! Tutki oheiset matkojen päiväohjelmat  ja hyppää laivaan!

ALFASSA pyörii taas  Folke Westin Parhaat uusintoina kolmasti viikossa  ti-ke-to klo 20.00 , ohessa ohjelmatiedot !

 Folke Westin Parhaat uusinnat  Osat 7-12

14.7. osa 7 klo 19.30 -20 Gambia Länsi-Afrikan helmi

15.7. 0sa 8 klo 19.30 -20 Jokiristeily Tonavalla

16.7. Osa 9 klo 19.30 -20 Eksoottinen Senegal

21.7. Osa 10 klo 19.30-20 Amazon joella Ecuadorissa

 22.7. Osa 11klo 19.30-20 Panaman intiaanisaaret San Blas

23.7. Osa12 klo 19.30-20 Panaman kanavan historia

MINNE MATKA OHKELMAT ALFAtv alkaen 14.7. klo 20.00

 14.7. alkaa Alfalla  6 uuden ohjelman matkailusarja  jossa vierailijoina kuuden eri matkatoimiston edustajat, jotka antavat vinkkejä minne matkustaa sillloin kun kiellot väistyvät. Ohjelma-ajat ovat ti 14.7.  ke 15.7.  to 16.7. ja seuraavalla viikolla ti 21.7. ke 22.7. to23.7 kello 20,00 ! 
Country legenda Willie Nelson tulkitsee ohessa kesöklassikkoa Summertime 

Matkaesittelyssä kaksi uutta
ajankohtaista matkaa - varaa heti !

Matkaesittelyssä on tällä kertaa kaksi ajankohtaista  matkaa. Ensimmäinen on Kotimaassa Ulkomailla  – kulttuurihistoriallinen Gourmet matka  Ahvenenmaalle. Matkustamme Maarianhaminaan 19.8. – 23.8 ja vietämme neljä päivää kiertamällä Oolannin nähtävyydet. Toinen matka on syyskuussa, Käydäänpäs Naapurissa – Parasta Baltiassa –  kolmen maan Viro , Latvian ja Liettuan ainutlaatuinen kiertomatka 9.9 – 16.9.2020 jossa tutustutaan veljeskansojen rikkaaseen kulttuuriin ja kiehtovaan historiaaan!

Folken Nojatuolimatkat

Juhannuksena julkaistiin uusi Nojatuolimatka, joka tällä kertaa on upea Kap Verde. Katso jakso alta tai siirry YouTuben puolelle nauttimaan lisää.

Viva Jóse Marti!

Kuuban kansallissankari vailla vertaa on Jose Marti 1853- 1897. Vannoutunut vapaustaistelija joka uhrasi henkensä Kuuban itsenäisyyden puolesta. Hän oli myös oppinut filosofi ja herkkä runoilija joten julkaisemme sarjan hänen mietteitä ja runoja jotka soveltuvat hyvin nykypäivään ! Jose Marti kuoli 19.5.1897 ratsastamalla yksin valkoisella hevosella kohti espanjalaista linnoitusta  uhraten tietoisesti itsensä itsenäisyyden puolesta. Hänen kuolemansa sytytti raivon aallon ympäri Kuubaa ja espanjalaiset häädettiin Kuubasta. Valitettavasti Yhdysvallaat kaappasi voiton itselleen ja miehitti Kuuban neljäksi vuodeksi ottaen haltuunsa koko maan talouden, viljelykset , metsät, kaivokset, tuotantolaitokset y.m.  1902 Kuuballe myönnettiin näennäinen itsenäisyys  maassa jossa eivät käytännössä omistaneet mitään.

Yhdysvallat pidätti itselleen oikeuden puuttua
Kuuban sisäisiin asioihin aina kuin heidän etunsa olivat uhattuna. Sen
vuoksi perustettiin Guantanamon sotilas tukikohta valvomaan jasuojelemaan Yhdysvaltojen etuja.

Jose Martin muistomonumentti Havnnassa
Jose Martin hautamonumentti Santiagossa

Jose Marti toimi monen latinomaan
konsulina New Yorkissa 1890 luvun alussa seuraten aitiopaikolta
Yhdysvaltain polittiikkaa ja hän varoitti siitä mitä tulevan pititoteamalle kyynisesti: “Tunnen ja tiedän paholaisen aikeet koska olen asunut hänen sisällä!” Ohessa Jose Martin runo Rosa Blanca , jota siteerasi itse Barrack Obama juhla puheessaan Kuubassa jota seurasi TVssä yli viisi miljoonaa kuubalaista.

Cultivo una rosa blanca

En Julio como en enero

Para el amigo sincero

Que me da su mano franca

Y para el cruel que me arranca

El Corazon con que vivo

Cardo ni oruga cultivo

Cultivo la rosa blanca

Minä kasvatan valkoisen ruusun

niin heinäkuussa kuin tammikuussa

annan sen uskolliselle ystävälle

joka ojentaa minulle vilpittömän kätensä

ja sille julmalle joka särkee elämäni sydäntä

en kasvata ohdakkeita enkä nokkosia

vaan hänellekin ojennan valkoisen ruusun

Ainon Kulttuurikulma

Hola Amigos olen Aino Hynynen !  Opiskelin espanjaa ja kuubalaista kulttuuria Havannan yliopistossa ja vuonna 2018 valmistuin maisteriksi Lontoon yliopistosta pääaineenani Kuuban kulttuuritutkimus! Havanna on minulle kuin toinen koti ja kuubalainen elämänmeno lähellä sydäntäni!

 

Kuuban värikäs ja monimuotoinen kulttuuri tarjoaa runsaasti taide-elämyksiä ja Havannassa kulttuurin eri muodot ovat vahvasti esillä katukuvassa. Vanhan kaupungin kadut ovat pullollaan taidegallerioita ja elävästä musiikista saa nauttia ravintoloiden terasseilla. Kulttuuria Havannassa on niin paljon, että tekeminen ei varmasti lopu reissulla kesken, mutta jos aikaa on vähän suosittelen ennen kaikkea Kuubalaisen taiteen museota, sieltä on hyvä ponnistaa Kuuban taiteen maailmaan…

El Apartamento

(Calle 15, esq. H, No. 313, apt. 3, Vedado, Havanna)

Tämä taidegalleria on ehdoton kohde niille, jotka haluavat tietää ketkä kuubalaiset kuvataiteilijat ovat kansainvälisellä tasolla tämän hetken ykkösnimiä. El Apartamento sijaitsee Vedadossa, kauniissa ja tilavassa ullakkohuoneistossa. Se on kuubalaisen modernin taiteen kansainvälisesti ehkä arvostetuin ja mainetta niittänein galleria. Näyttelyt keskittyvät lupaavien kuubalaisten taiteilijoiden teoksiin, kuten Reynier Leiva Novo ja Levi Orta, mutta esillä on myös joitain kansainvälisiä nimiä. El Apartamento avasi ovensa vasta 2015 ja se on ansaitusti kerännyt taideyhteisön huomion. Se on näyttelytilana mielettömän kaunis ja Havannan vilkas taideyhteisö järjestääkin El apartamentossa myös erilaisia tapahtumia ja kokoontumisia. Vaihtelevat aukioloajat ja näyttelyt kannattaa tarkistaa gallerian nettisivuilta ennen paikalle suuntaamista. Hieman kaukaisemmasta sijainnistaan huolimatta, visiitti Vedadon upeaan taidegalleriaan on ehdottomasti matkan arvoinen.

Galleria Continua

(Rayo 108 entre Zanja y Dragones, Centro Habana, Havanna)

Italialaisen Galleria Continuan tiloja sijaitsee Havannan lisäksi Pariisissa, Pekingissä ja Italian San Gimignanossa. Havannassa Galleria Continua toimii vanhassa elokuvateatterissa, joka sopii mainiosti modernin taiteen näyttelytilaksi. Galleria Continua on eläväinen kulttuurikeskus, joka toimii kokoontumispaikkana taiteen ystäville ja taiteilijoille. Sen vaihtuvat näyttelyt esittelevät pääasiassa kuubalaisten nuorten taiteilijoiden teoksia ja galleriassa järjestetään myös taidepajoja lapsille. Ensimmäinen näyttely avattiin Havanna Biennialin aikaan 2015. Nimekkäiden kuubalaisten taiteilijoiden teosten joukossa nähtiin muun muassa töitä Alejandro Campinsilta ja Susana Pilarilta. Galleria Continuan näyttelyjä ja aukioloaikoja voi seurata Italian Kuuban suurlähetystön sivuilta, he tekevät tiivistä yhteistyötä. Galleria Continua on vain kivenheiton päässä vanhasta kaupungista, siellä kannattaa ehdottomasti piipahtaa.

Lisää menovihjeitä seuraavassa blogissa! Sillä väliin ihailkaa allaolevaa Kuuban Mona Lisaa, Viktor Manuelin mestariteosta La Gitana Tropical. Lähemmin tavattavissa Havannassa Museo Nacional de Bellas Artesissa  – Kuuban taiteen museossa!

Hasta la vista! Aino H

Gitana Tropical

Saludos de Lene!

Korona tilanne Kuubassa on hallinnassa yli viikkoon ei ole ollut uusia tartunuoja paitsi muutamat  Havannassa.Näinollen atkailu on alkanut  varovasti – turisteja sallitaan kolmelle saarelle Cayo Santa Marialle , Cauy Cocolle ja Cayo Guillermolle, Siellä saa lomailla vaan ei poistua ! Saaret ovat erityisen suosittuja kanadalaisten keskuudessa , jotka lähinnä tulevat kuuban hakemaan lepoa ja aurinkoa eivätkä juuri välitä mitä Kuuban mantereella tapahtuu.

Täällä Havannassa olen kuluttanut aikani kuunostamalla meidän vuokrahuoneistoa , ja odotan kiihkeästi että matkailijat saisivat palata Havannaan. Huoneisto apartamanto on Independiente ja vuokrataan aina kokonaisuudessaan 1-4 aikuiselle, Minmiaika  3vrk. Bienvenidos ! Tervetuloa! 

Vuokra-asunto Havanna - olohuone

KÄmppä on 85m2 sisältäen, eteinen, keittiö, olohuone, kaksi  ilmaistoutua makuuhuonetta jo  WC/suihku ja pesuparveke. Tässä kuvassa näkyy osa olohuonetta ja ovet parvekkeelle ja toiseen makuuhuoneeseen on ovi auki.

Majoitus Havannassa - makuuhuoneet
Vuokra-asunto Havanna

Kirjakaappi on täynnä Kuuba oppaita ja karttoja ja kattoterasiilla on istuinryhmä josta ihanat näkymät jokasuuntaan , molemmissa makkareissa on kaksi sänkyä joko erillään tai yhdessä, Kettiö on hyvin varustettu myös mikro, WC/suiku tilasssa on myös pesukone. Olohuoneessa sohva- ja ruokailu ryhmät, sekä tv ja radio.

Sijainti on Centro Havannassa Calle Manrique 115 vain 100 metriä Malecon rantabulevardilta,  ja 15 minuutin kävely  Havannan keskustorille Parque Central, josta alkaa Havannan Vanha Kaupunki. Manrique on hiljainen katu ei häitritsevää läpiliikennttä, ja 200 metrin säteellä löytyy kaikki palvelut, ravintoloita , baareja, kauppoja, hedelmätori, nettikahvila,pankki ja automaatti j.n.e. . Varaukset ja tiedustelut folkewest.travelclub@gmail.com .

Majoitus Havanna

Eijan karanteeni Kuubassa

Olen Eija Mäkinen ja oleskelen tällä hetkellä Kuubassa ja seuraan Havannalaista arkielämää paikan päältä koronakriisin aikana ja lähettelen täältä viikottaiset terveiset.   Alkuun selvitettäkööt miten jouduinkaan jäämään Kuubaan!  Asun Espanjassa ja tulin sieltä omatoimi matkalle Kuubaan 8.3. Alunperin minulla oli paluu 18.3 Air Euroopalla mutta se lento peruutettiin ja tarjottiin tilalle paluuta 5.4. 

Sillä välin Finnair tarjosi lentoa 31.3. Helsinkiin mutta minä halusin kotiini Espanjaan, koska karanteenin vuoksi en olisi päässyt jatkamaan Espanjaan. Samaan aikaisesti julistettiin Kuubassa ulkomaalaisille karanteeni/ulkonaliikkumiskielto, joten haaveet vapaasta Havannasta sai haudata. Sittemmin Air Europa perui myös 5.4, lentoni mutta lupasivat Havnnan toimistosta olla yhteydessä. Kun sieltä ei mitään kuulunut, sainkin tiedon että viimeinen oli lähtenyt ilman minua. Ei kuitenkaan syytä huoleen, sillä 17.5 olisi evakuointi lento, Sittemmin selvisi että lennolle hyväksytään vain Espanjan kansalaisia, jNyt kuitenkin näyttää siltä että reittiliikenne Espanjaan alkaa heinäkuun alussa ja mulla on varaus vetäämässä 5.7. lennolle – eihän sinne ole aikaa enää juuri ollenkaan! Enhän ole ainut jumiin jäänyt , meitä on täällä monta siskoa ja tapaammme aina mahdollsuuksien mukaan !

Eija ja Korona siskot
Havannassa näkee siellä sun täällä maalattuja ulko-ovia, joskus asukkaiden omia tekeleitä joskus taitelijoiden tekemiä , kuten tämä Victor Tomoran houkutteleva teos.
Deauvillen kulman huikea kauntar

Lähimatkojen kilpailu

Tervetuloa mukaan kilpailuun – veikkaa oikea rivi – arvomme joka viikko viisi voittajaa palkintoina Kuuba lippikset, rannekkeet ja pinssit.

Bomarsundin linna

Vihje: Nämä Ahvenanmaalaisen linnoituksen rauniot tunnetaan nimellä

1 = Kastelholman linnoitus

X =  Bomarsundin linnoitus

2 = Maarianhaminan linnoitus

VIHJE: Tämä rakennus valmistui vuonna 1900 ja se sijaitsee missä kaupungissa

1 = Riika

X = Narva

2 = Tallinna

Vilna

VIHJE: Kuva on Vilnan vanhasta kaupungista. Minkä maan pääkaupunki Vilna on?

1 = Liettua

X = Latvia

2 =  Viro

Viikon biisi

Yleisön pyynnöstä esitämme teille uusintana mahtavan Buena Fen, Omara Portuondon ja Yomil y Danin Musica Vitalin! Sen alla voitte myös klikata Buena Fe Duon kulttimaineeseen noussut Silvio Rodrriguesin biisin La Tempestad!

Kikkaa tekstiä ja nauti:

Silvio Rodriguesin sävellys La Tempestad – esittävät Buena Fe , Omara Porrtuondo , Yomil y Dany