Blogi 5/2020 – 22.5.2020

Folke Westin Matkassa

Hola Amigos ! 

Kunnon konkvistadoori Diego Velasquez sai vuonna 1508 tehtäväkseen Espanjan Kuningas pariskunnalta  Ferdinanilta ja Isbellalta perustaa seitsemän kaupunkia Kuubaan, siinä vaiheessa kun havattiin että kyseessä oli saari eikä manner kuten Koulumbus oli olettanut löytäessään Kuuban vuonna 1492.

Harjoiteltuaaan sotajoukkojaan valloittamalla koko Hispaniolan Velasquezin  oli korkea aika ryhtyä toimiin ja hänen joukkonsa nousi maihin Kuubassa vuonna 1511. Huomioiden Kuuban valtavan koon hänelle oli annettu tehtäväksi perustaa seitsemän siirtokuntaa eri puolelle saarta josta sitten kehitettäisiin toimivia kaupunkeja. Velasquezin joukot nousivat maihin samalla seudulla kuin Kolumbus ja hän perusti 1511 Baracoa nimisen siirtokunnan josta oli tuleva Kuuban ensimmäinen kaupunki ja siten myös pääkaupunki.

Tätä nykyään Baracoa on pienin näistä alkuperäisistä kapungeista ja kärsi kymmenen vuotta sitten pahasti hurrikaanista joista kaupunki on toipunut vähitellen samoin sitä ympäräivät Kuuban suurimmat kakaoviljelmät.  Vierailessani siellä marraskuussa kaupunki suoraan sanoen kukoisti.

Baracoa on nyt suunnittelemani Cuba Exotica kiertomatkan ohjelmassa. Vaikka onkin hiukan etäinen niin haluan kuitenkin suositella Baracoaa myös omatoimi matkailijoille, joilla on tarpeeksi aikaa.

Baracoa Bluevard

Kaupunki on meressä kiinni joten paikallinen Malecon noudattaa rannikkolinjaa tietäen että kunnolla roiskuu jos Atlantti on pahalla tuulella. Siellä kuitenkin komeilee Columbuksen patsas vanhan merilinnoituksen kupeessa.

Tärkeimmät kauppa ja virasto kadut ovat pari korttelia ylöspäin ovat hyvin siistejä ja hyvässä maalissa. Siellä ovat nähtävyydet ja palvelut hyvässä jonossa mukaan lukien Kuuban vanhin kirkko jossa tallella puupalanen Columbuksen alkuperäisrististä.

Baracoan kävelykatu kulkee läpi vanhan kaupungin ja on hyvin värikäs kavalkaadi kuppiloita ja kauppoja. Parasta Baracossa on puhdas ympäristö, jossa vuoristossa hyvät patikointipolut, vuolas joki veneilylle ja ihana meriranta. Sen lisäksi tarjolla hyvin järjestetyt retket kaakaoviljelyksille.Kun vielä ravintoloita on kiitettävästi ja majoitusta saatavissa, niin kiireetön matkailija voi hyvin viihtyä nelisen päivää Baracoassa.

Vemos en Baracoa ! Saludos Folke

Folken Nojatuolimatkat

Tutustutaan Länsi-Afrikan helmen batiikkitaiteeseen, trooppisiin viljelyksiin ja veneillään Kunta Kinten syntymäkylään,josta Roots kirja ja TV sarja juontaa juuriaan.

Viva Jose Martí!

Kuuban kansallis sankari vailla vertaa on Jose Marti 1853- 1897. Vannoutunut vapaustaistelija joka uhrasi henkensä Kuuban itsenäisyyden puolesta. Hän oli myös oppinut filosofi ja herkkä runoilija joten julkaisemme sarjan hänen mietteitä ja runoja jotka soveltuvat hyvin nykypäivään ! Jose Marti kuoli 19.5.1897 ratsastamalla yksin valkoisella hevosella kohti espanjalaista linnoitusta  uhraten tietoisesti itsensä itsenäisyyden puolesta. 

Hänen kuolemansa sytytti raivon aallon ympäri Kuubaa ja espanjalaiset häädettiin Kuubasta. Valitettavasti Yhdysvallaat kaappasi voiton itselleen ja miehitti Kuuban neljäksi vuodeksi ottaen haltuunsa koko maan talouden, viljelykset, metsät, kaivokset, tuotantolaitokset ym.

1902 Kuuballe myönnettiin näennäinen itsenäisyys  maassa jossa eivät käytännössä omistaneet mitään. Yhdysvallat pidätti itselleen oikeuden puuttua Kuuban sisäisiin asioihin aina kuin heidän etunsa olivat uhattuna. Sen vuoksi perustettiin Guantanamon sotilas tukikohta valvomaan Yhdysvaltojen etuja. Alla olevassa runossaan  Jose Martin enteilee sankari- kuolemaansa!

Yo quiero salir del mundo

Por la puerta natural

En un carro de hojas verdes

A morir me han de llevar

No me pongan en lo oscuro

A morir como un traidor

Yo soy bueno y como bueno

Morire de cara al sol!

Haluan jättää maailman

Luonnollisen portin kautta

Peittäkööt vihreät lehdet vaununi

Jolla minut viedään kuolemaan

Älkää viekö minut pimeään

Kuolemaan petturina

Sillä olen hyvä ja kuolen hyvänä

Kasvot kohti aurinkoa!

Viikon matka

CUBA Natura 26.10.-8.11.2020 – Elämys ja luontomatka Kuubaan!

  1. päivä, 26.10. Kappale kauneinta Kuubaa. Aamulento Helsingistä koneenvaihdolla kohti Havannaa. Ajo lentokentältä Unescon suojelemaan Viñalesin laakson luonnonpuistoon. Majoittuminen kotihotelliin ja illallinen. (P)
Vinjales cigar leaves
Kuuba luonto - vinales laakso

2. päivä, 27.10. Siemenestä sikariksi. Aamiaisen jälkeen patikoidaan Viñalesin laaksossa. Käydään yksityisellä sikarifarmilla ja tutustutaan sikarintuotannon vaiheisiin. Lounas ekologisella maatilalla, josta upea näköala alas laaksoon. Iltapäivällä tehdään kyläkävely ja ihaillaan Frida Kahlon suunnittelemaa jättimäistä kalliomuraalia. Illalla nautitaanpaikallista soittoa viihtyisässä musiikkibaarissa. (A, L)

cuba natura matkaohjelma
Cuba Natura kalliomaalaus

3. päivä, 28.10. Che Guevaran komentokeskus Aamiaisen jälkeen käydään intiaaniluolassa, josta jatketaan Jazminen näköala paikan kautta kohti La Guiran luonnonpuistoa ja vieraillaan La Cueva de los Portales -luolassa, jossa Che Guevara piti päämajaa Kuuban kriisin aikana vuonna 1962. Iltapäivällä saavutaan Soroan bungalow hotelliin,jossa mukava uima-allas. (A, P)

La Cueva de los Portales -luola
Soroan bungalow hotelli

4. päivä, 29.10. Las Terrazas – maaseudun mallikylä Aamiaisen jälkeen vieraillaan Soroan orkidea puutarhaan ja sieltä matka suuntautuu Las Terrazasin ekologisen mallikylän vuoristomaisemiin, jonne 1960-luvulla istutettiin yli viisi miljoonaa puuta. Uidaan joessa, vieraillaan taiteilija ateljeissa ja nautitaan musiikin vauhdittama periteinen maalaislounas. Iltapäivällä jatketaan kohti Havannaa ja majoitumme rantabulevardilla sijaitsevaan hotelliin. (A, L)

Cuba natura puutarha
Cuba natura

Tässä oli ensimmäiset neljä päivää maistiaisina. Loput matkasta löydät alla olevasta linkistä!

Ainon Kulttuurikulma

Hola Amigos olen Aino Hynynen !  Opiskelin espanjaa ja kuubalaista kulttuuria Havannan yliopistossa ja vuonna 2018 valmistuin maisteriksi Lontoon yliopistosta pääaineenani Kuuban kulttuuritutkimus! Havanna on minulle kuin toinen koti ja kuubalainen elämänmeno lähellä sydäntäni!

Kuuban värikäs ja monimuotoinen kulttuuri tarjoaa runsaasti taide-elämyksiä ja Havannassa kulttuurin eri muodot ovat vahvasti esillä katukuvassa. Vanhan kaupungin kadut ovat pullollaan taidegallerioita ja elävästä musiikista saa nauttia ravintoloiden terasseilla. Kulttuuria Havannassa on niin paljon, että tekeminen ei varmasti lopu reissulla kesken, mutta jos aikaa on vähän suosittelen ennen kaikkea Kuubalaisen taiteen museota, sieltä on hyvä ponnistaa Kuuban taiteen maailmaan…

Tällä viikolla vuorossa on tiivistelmä aiemmista vinkeistä  ensi viikolla jälleen uusia vinkkejä tarjolla !

Museo Nacional de Bellas Artes (Trocadero e/ Zulueta y Monserrate)

Kuubalaisen kuvataiteen museo antaa kattavan yleiskuvan tärkeimmistä taidesuuntauksista ja Kuuban rikkaasta visuaalisesta kulttuurista. Tässä kauniissa taidemuseossa vierähtää helposti useita tuntia. Museon toisen kerroksen näyttely keskittyy Kuuban itsenäistymisen jälkeisiin vuosikymmeniin (1910-1940), joka tunnetaan kuvataiteen ilmaisun kulta-aikana (La Vanguardia). jolloin nuoret kuubalaiset taiteilijat keskittyivät kulttuurin monimuotoisuuden kuvaamiseen, päämääränään kansallisen identiteetin rakentaminen ja kulttuuriperinnön vaaliminen. Jos aikaa ei riitä kaikkien kerroksiin suosittelen toisen kerroksen vanguardia-ryhmän taiteilijoiden maalaukset. Nähtävissä on m.m.Víctor Manuelin ikoninen teos La Gitana tropical, joka tunnetaan Kuuban Mona Lisana, sekä Wifredo Lamin kansainvälistä mainetta keränneitä teoksia, jotka kuvaavat afrokuubalaisia perinteitä sekä uskontoja.

Museo Nacional de Bellas Artes
Clandestina

Clandestina (Villegas 403 e/Teniente Rey y Muralla)

Clandestina on nuorten kuubalaisten taiteilijoiden pitämä liike, jossa kannattaa ehdottomasti piipahtaa ostoksilla tai muuten vaan ihmettelemässä. Esillä on käsin painettuja t-paitoja, kierrätetystä materiaalista tehtyjä kangaskasseja ja lompakoita, sekä julisteita ja piirroksia, kuubalaisilla iskulauseilla ja huumorilla höystettynä. Täältä tarttuu helposti tuliaisia mukaan.

Callejón de Hamel

Eräs Centro Habanan kaupunginosan helmistä on Callejón de Hamel on afrokuubalaisen taiteen värittämä pieni kuja. Se on kuubalaisen taiteilijan Salvador Gonzalés Escalonan projekti, jonka hän aloitti jo 1990 tällä nimenomaisella kotikujallaan. Salvador koristeli ensin vain asuntonsa edustaa taideteoksilla, mutta vuosien kuluessa ’Callejon’ laajeni ja värikkäät teokset koristavat nyt koko kujaa. Santería-uskonto on vahvasti läsnä näissä seinämaalauksissa. Mosaiikit, runonpätkät sekä erilaiset monumentit kertovat kaikki tarinaa Kuuban afrikkalaisesta kulttuuriperinnöstä ja uskonnosta. Paikalliset kertovat mielellään kadun historiasta ja viikon kohokohta on ehdottomasti sunnuntai keskipäivän rumba esitys kun tanssijat ja soittajat valtaavat kadun.

Ei kaukana Callejon Hamelista löytyy Vedadon puolella mielenkiintoinen Belview Art Cafe joka on ehdottomasti visiitin arvoinen. Täällä on tarjolla herkullista aamiaista ja lounasta tiistaista sunnuntaihin. Kahvilan seiniä koristavat saksalaisen Sven Creutzmannin ottamat valokuvat, joissa kuvataan kuubalaista arkea ja maan merkittäviä tapahtumia viime vuosilta. Tässä paikassa kaikki on pienintä yksityiskohtaa myöten mietitty, puutarhan kukka-asetelmista ajatuksia herättäviin valokuva-teoksiin. Monet paikalliset boheemitaiteilijat viihtyvät erityisen hyvin juuri Art Cafen miljöössä.

Belview Art Café (Calle 6, #412, esquina 19, Vedado)

Fábrica de Arte Cubano (Calle 26 entre 11 y 13)

La Fábrica de Arte Cubano (FAC) on kulttuurikompleksi, joka yhdistää taidegallerian, baarin, ravintolan, konserttisalin ja elokuvateatterin. Joka kolmas kuukausi vaihtuva taidenäyttely esittää kuubalaisten nykytaiteilijoiden teoksia keskittyen valokuviin, kokeelliseen taiteeseen ja maalauksiin. Aina esillä on jotain yllättävää, ja yleensä yhteiskunnallisia aiheita käsitteleviä teoksia. Illanviettopaikkana La Fabrica on mitä mainioin, kuvataiteen lisäksi yleisö saa nauttia elävästä musiikista viikonloppuisin alakerran salissa.

El Ojo del Ciclón (O’Reilly 501)

Tämä yksityinen taidegalleria on kuin oma surrealistinen maailmansa. Taiteilija Leo D’Lázaron ja muiden nykytaiteilijoiden kokeelliset teokset ovat mitä tahansa vanhasta jääkaapista valokuva-kollaaseihin, yhteisenä teemana kierrätettyjen materiaalien käyttö. Tämä on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Sisään voi kävellä maksutta ja taiteilijat kertovat mielellään teoksista.

Lisää menovihjeitä seuraavassa blogissa! Sillä väliin ihailkaa  allaolevaa  Kuuban Mona Lisaa, Viktor Manuelin mestariteosta La Gitana Tropical.  Lähemmin tvattavissa Havannassa Museo Nacional de Bellas Artesissa  – Kuuban taiteen museossa!

Hasta la vista! Aino H

Gitana Tropical

Eijan Karanteeni Kuubassa

Olen Eija Mäkinen ja oleskelen tällä hetkellä Kuubassa. Seuraan maan tapahtumia paikan päältä koronakriisin aikana ja pyrin kuvaamaan paikallista arkea teille nähtäväksi. Voitte seurata matkani kokemuksia viikottain . Alkuun selvitettäkööt miten jouduinkaan jäämään Kuubaan! 

Asun vakituisesti Espanjassa ja tulin sieltä omatoimi matkalle Kuubaan 8.3. Alunperin minulla oli paluu 18.3 Air Euroopalla mutta se lento peruutettiin ja tarjottiin tilalle paluuta 5.4. Sillä välin Finnair tarjosi lentoa 31.3. Helsinkiin mutta minä halusin kotiini Espanjaan enkä Suomeen, koska karanteenin vuoksi en olisi päässyt jatkamaan Espanjaan.

Samaan aikaisesti julistettiin Kuubassa ulkomaalaisille karanteeni / ulkona liikkumiskielto joten haaveet vapaasta Havannasta sai haudata. Sittemmin Air Europa perui myös minun lennon 5.4. mutta lupasivat Havnnan toimistosta olla yhteydessä. Kun sieltä ei mitään kuulunut sainkin tiedon Espanjasta, että viimeinen kone oli lähtenyt ilman minua, mutta että ei syytä huoleen sillä 17.5 olisi seuraava lento.

Kuitenkin selvisi hetki sitten että sille lennolle hyväksytään vain Espanjan kansalaisia, Joten Havanna “lomani” jatkuu toistaiseksi, Iberia tietenkin suosi espanjalaisia ja sai sillä koneensa täyteen. Se oli viimeinen kotiutumislento ja nyt alkaa normaaliliikenne heinäkuun alusta luppuja on myynnissä 4.7. lennolle Iberia tietenkin suosi espanjalaisia ja sai sillä koneensa täyteen. Se oli viimeinen kotiutumislento ja nyt alkaa normaaliliikenne heinäkuun alusta lippuja on myynnissä 4.7. lennolle. Tarttis varmaan varata !

Kuubassa on pula tietyistä elintarvikkeista ja siksi syntyy jonoja, tapa kiertää jonottamista on palkata joku tekemään sitä. Kuvassa ensimmäinen jobbari jonossa seuraavaa päivää varten. Perus elintarvikkeita ilman vastaavaa jonotusta saa vihannestoreilta, jossa kuitenkin täällä hetkellä riisiä on niukasti tarjolla joten kansa joutuu tyytymään perunaan ja kalebassiin.
Töitä tehdään sen mitä on tarjolla. Taitavilla puunsepillä riittää hommia Tässä  pajassa sahataan jalopuu lautoja huonekaluille, enempää en  työmiestä haastatellut mutta ylpeänä esitteli työn tuloksia.
Äitienpäivätunnelmissa mennään… pojat olivat kiltisti dominoa pelaamassa ja oikein varustettuina.
Viikon aikana olen tutustunut nukentekijään, jonka ihania töitä käyn ihastelemassa ja vaihtamassa  kuulumisia. Turisteja kovin odotetaan, jotta myyntiä  myös tulisi.
Tässä nukentekijä, Elviran, lempinukke. Kaikki on oman käden työtä, hiuksista lähtien.

Viikon kilpailu

Tervetuloa mukaan Viikon Vitos kilpailuun – veikkaa oikea rivi – arvomme joka viikko viisi voittajaa pakointoina Kuuba  lippikset, rannekkeet ja pinssit.

VIHJE: Tämä patsas esiittää sotasankaria josta tuli Kuuban ensimmäinen tumma kenraali. Hän ehti sotia molemmissa vapaussodissa Espanjaa vastaan.  

1 = Guilermo Garcia 

X =  Maximilio Gomez

2 = Antonio Maceo

VIHJE: Tämä rakennus valmistui 1928 ja siellä järrjetettiin Amerikoiden päämiesten ensimmäinen suurkokus samana vuonna 

1 = Capitolio 

X = Presidentti Palatsi

2 = Havnnan Kateraali 

VIHJE: tämän puun hedelmät saavat punaisen värinsä sopivasti loppusyksystä

1 = Joulukaktus 

X = Joulufiikus

2 =Joulupalmu

Folke Westin nojatuolimatkat

VIHJE: Kyseessä on 1950 luvun jenkki avaoauto – mutta minkä merkkinen ? 

1 = Dodge 

X = De Soto 

2 =  Pontiac 

 

VIHJE Kyseessä on Kuuban kansallispyhymys, jonka ihmetekoihin kuului kolmen kalastajan pelastaminen hirmumyrskyn kourista.

1 = Santa Barbara 

X = Virgen de Caridad

2 =  Santa Ana 

Saludos de Lene!

Arki jatkuu täällä Havannassa – Kuuban  hallituksen määräämät Koronaan torjumis toimempiteet ovat tuottaneet tuloksia , menneellä viikolla oli useampi päivä ilman uusia kuolemia.

Myös uusien tapausten määrä on tippunut muutamaan päivässä ja tiedottamalla tarkoin missä uusia on tavattu niin estetään niiden edelleen leviämistä. Koko väestölle on jaettu vitamiinipakkaus, joka nostaa yleiskuntoa ja suojausta, väestön vanhemmille annettiin vastaava piikkinä peppuun. Perhelääkärit kävivät vanhusten kotona hoitamassa niitä jotka eivät kynnelle kyenneet.

Muuten kadut pyhäaamuna hyvyn hiljaiset kuten näkymä meidän kattoterssilta osoittaa, autot puuttuvat lähes kokonaan joten Havannan ilma on puhdas ja raikas ! Sitä arvostavat varmaan myös vihanneskauppiaat jotka ovat tänään kadun valtiaita.

Havanna katu

Sää on ollut mahtava mutta silloin harvoin kun sataa niin sitä tulee ikäänkuin taivas olisi auki tällöin kuivataan pyykit sisätiloissa. Maskien kanssa liikutaan kaduilla ja toreilla sekä tietenkin asioidessa kaupoissa eikä se haittaa menoa laisinkaan , me nuoremmat perheissä ylläpidämme hyviä fiiliksiä ja positiivistä ajattelua – pahin on jo takanapäin ja tästä on vain yksi tie ylöspäin tulevaisuuteen !

Venceremos !! Me voitamme !!

Saludos Lene

Viikon Kuuba biisi

Yleisön pyynnöstä toistamiseen Buena  Fe – La Tempestad , upea loistavasti kuvitettu versio Silvio Rodriguesin biisiistä Nauttikaa tavallisten kuubalaisten kasvoista !