Blogi 3/2020 – 8.5.2020

Folke Westin matkassa

HOLA AMIGOS! 

Kevät keikkujen tulevi vaikkapa poikkeuksellisen hitaasti – olen sattuneista syystä Suomessa ja vaimoni Lene Havannassa eli nyt jyllää etärakkaus! Taivaan siunaus WhatsUpille, joka toimii ilahduttavan hyvin – joten kommunikoimme päivittäin. Siinä missä meiillä Suomessa on ollut poikkeuksellisen kylmää, niin Kuubassa taasen on ollut poikkeuksellisen lämmintä 28 – 35 astetta päivittäin!

TERRORISTI ISKU WASHINGTONISSA KUUBAN SUURLÄHETYSTÖÖN 

Viime viikolla tapahtui Washingtonissa harvinaisen ilkeä hyökkäys Kuuban suurlähestystöä vastaan, josta on vaiettu täällä Suomessa. 

Terroristi hyökkäsi atomaattiaseella kohti Kuuban lähetystöä. Onneksi kukaan ei ollut ulkona,joten henkivahingoista säästyttiin tällä kertaa. Ikkunoita ja lamppuja särkyi, pilarit ja ovet ja jopa Jose Marti patsas sai osumia. Mies ehti laukaista pari sataa kertaa kohti lähetystöä ja heitti sitten pihalle tekstillä tärvellyn Kuuban lipun jossa iskun tekijä mm. ilmoittaa kannattavansa  Trumpin jälleenvalintaa 2020.

Poliisi tavoitti terroristin ja hän on toisen polven exsiili kuubalainen – nykyään Yhdysvaltain kansalainen kotoisin Texasista.

Asiaan kuuluu että Yhdysvallat ei ole edes pahoitellut tapahtumaa. Tämä on Trump aikakauden rappio diplomatiaa!

Folken Nojatuolimatkat

Joka viikko julkaisemme yhden orginaali Folke West ohjelman YouTubessa. Nämä ohjelmat ovat pidemmät kuin nykyiset TV versiot. Vuorossa tällä viikolla on  “Sulttanien Sansibar“. Entinen Afrikan orjakaupan keskus on mielenkiintoinen kulttuurien myllerys, joka nykyään tunnetaan eksoottisna mausteiden saaren ja  Freddy Mercuryn,  Queen yhyeen edesmenneen laulusolistin syntymäsaarena.

Viva Jose Marti!

Kuuban kansallis sankari vailla vertaa on Jose Marti 1853- 1897. Vannoutunut vapaustaistelija joka uhrasi henkensä Kuuban itsenäisyyden puolesta. Hän oli myös oppinut filosofi ja herkkä runoilija joten julkaisemme sarjan hänen mietteitä !

Kun minä kuolen älkää hautako minua varjoon – sillä varjo on pettureiden paikka – hautakaa minut aurinkoon ja tuokaa haudalleni tuoreita  kukkia  ja itsenäisen Kuuban lippu!

Ainon kulttuurikulma

Hola Amigos olen Aino Hynynen !  Opiskelin espanjaa ja kuubalaista kulttuuria Havannan yliopistossa ja vuonna 2018 valmistuin maisteriksi Lontoon yliopistosta pääaineenani Kuuban kulttuuritutkimus! Havanna on minulle kuin toinen koti ja kuubalainen elämänmeno lähellä sydäntäni!

Kuuban värikäs ja monimuotoinen kulttuuri tarjoaa runsaasti taide-elämyksiä ja Havannassa kulttuurin eri muodot ovat vahvasti esillä katukuvassa. Vanhan kaupungin kadut ovat pullollaan taidegallerioita ja elävästä musiikista saa nauttia ravintoloiden terasseilla. Kulttuuria Havannassa on niin paljon, että tekeminen ei varmasti lopu reissulla kesken, mutta jos aikaa on vähän suosittelen ennen kaikkea Kuubalaisen taiteen museota, sieltä on hyvä ponnistaa Kuuban taiteen maailmaan…

Callejón de Hamel

Eräs Centro Habanan kaupunginosan helmistä on Callejón de Hamel on afrokuubalaisen taiteen värittämä pieni kuja. Se on kuubalaisen taiteilijan Salvador Gonzalés Escalonan projekti, jonka hän aloitti jo 1990 tällä nimenomaisella kotikujallaan. Salvador koristeli ensin vain asuntonsa edustaa taideteoksilla, mutta vuosien kuluessa ’Callejon’ laajeni ja värikkäät teokset koristavat nyt koko kujaa. Santería-uskonto on vahvasti läsnä näissä seinämaalauksissa. Mosaiikit, runonpätkät sekä erilaiset monumentit kertovat kaikki tarinaa Kuuban afrikkalaisesta kulttuuriperinnöstä ja uskonnosta. Paikalliset kertovat mielellään kadun historiasta ja viikon kohokohta on ehdottomasti sunnuntai keskipäivän rumba esitys kun tanssijat ja soittajat valtaavat kadun.

Callejón de Hamel

Ei kaukana Callejon Hamelista löytyy Vedadon puolella mielenkiintoinen Belview Art Cafe joka on ehdottomasti visiitin arvoinen. Täällä on tarjolla herkullista aamiaista ja lounasta tiistaista sunnuntaihin. Kahvilan seiniä koristavat saksalaisen Sven Creutzmannin ottamat valokuvat, joissa kuvataan kuubalaista arkea ja maan merkittäviä tapahtumia viime vuosilta. Tässä paikassa kaikki on pienintä yksityiskohtaa myöten mietitty, puutarhan kukka-asetelmista ajatuksia herättäviin valokuva-teoksiin. Monet paikalliset boheemitaiteilijat viihtyvät erityisen hyvin juuri Art Cafen miljöössä.

Belview Art Café (Calle 6, #412, esquina 19, Vedado)

Lisää menovihjeitä seuraavassa blogissa! Sillä väliin ihailkaa  “Kuuban Mona Lisaa ” Tavattavissa Museo de Arte Cubanossa – Kuuban taiteen museossa!

Hasta la vista!  Aino H.

Gitana Tropical
Víctor Manuelin ''La Gitana tropical''

Tunnista jenkkiraudat!

Kuuba on jenkki klassikko autojen aarreaitta vailla vertaa koko maailmassa. Tällä  hetkellä rekisterissä on yli 40000 jenkkirassia jotka pyörivät liikenteessä ympäri Kuubaa. Määrä on kasvamaan päin kun ladoista ja liitereistä Kuuban maaseudulta  löytyy vieläkin vilttien alta

unohdettuja vanhoja autoja , jotka odottavat uuden elämän alkua. Klassikko autot ovatkin
julistettu Kuubassa kansallisaarteiksi, joiden maastavienti on kielletty!
Julkaisemme viikoittain kuvan jenkkiautosta jota  tulee tunnistaa, palkintoina arvomme Kuuba
lippiksen, rannekkeenn ja puisen miniatyyri auton. 

Viime viikon oikea vastaus oli Cadillac Superior Coach Hearse.Mallia valmistettiin vuosina 1942-1946 ja käytettiin ambulanssina toisessa maailman sodassa. Todennäköinen valmistusvuosi kuvan autolla on 1944 ja se osui kameran eteen Havannassa maaaliskuussa. 

Viikon ainut voittaja on Roosa Lakkala ja hänelle postitetaan Kuuba Lippis, ranneke ja minityyri puuauto. Felicidades!

Alla sitten uusi skaba. Bueno suerte para todos !   

Tunnista allaoleva auto merkki ja vuosimalli, saa myös veikata. Arvomme vastanneiden kesken Kuuba lippiksen, Kuuba rannekkeen ja miniatyyri puuautaon. Bueno Suerte!

VIIKON KUVAKILPAILU!

Tunnista talon nimi ja paikkakunta

Cienfuegos El Vallen Palatsi

VIHJE!

Tämä palatsi sijitsee Punta Gorda niemimaalla eräässä 1819 perustetussa kaupugissa. Talon rakennutti vuona 1914 eräs upporikas sokeriparoni!

Arvomme oikein vastanneiden kesken, Kuuba lippiksen, Kuuba rannekkeen ja miniauton! Vastaukset perjantaihin klo 12 mennessä!

Viime viikon kuva oli Che Guevaran patsas Santa Claran kaupungissa! Oikein vastasi Noel Saloranta, jolle postissa tulossa palkinnot.

Che Quevara

Viikon Matka

Loppuun vielä Viikon Matka, joka tällä kertaa on Cuba Autentica – Aito Kuuba. Se järjestetään 11.11-23.11.2020 ja matkatunnelmaan pääset virittäytymään alla olevasta linkistä.

1. päivä, 11.11. Lentoon kohti Karibiaa

Aamulento Helsingistä, Amsterdamin koneenvaihdolla kohti Havannaa, jonne saavutaan illansuussa. Majoittuminen, matkainfo ja illallinen. (P)

2. päivä, 12.11. Jenkkiraudoilla Havannaa kiertämää

Havannan kaupunkikierros tehdään komeasti 50‐luvun amerikanraudoilla ja sitä seuraa legendaarinen kolmen torin kävely UNESCOn suojelemassa, upeasti restauroidussa vanhassa kaupungissa. Tutuksi tulevat niin kirkollisen mahdin keskus Plaza Catedral että maallisen vallan keskus Plaza de Armas. (A,L)

Kuuba amerikanraudat

3. päivä, 13.11. Hemingwayn jalanjäljillä

Kuuluisa kirjailija Ernst Papa Hemingway rakasti Kuubaa ja asui siellä vakituisesti yli 20 vuotta. Seurataan Papan jalanjälkiä ympäri Havannaa. Tutuksi tulevat kotikartano Finca Vigia, Cojimarin kalastajakylä ja Ambos Mundos -hotelli. Nautitaan havannalainen lounas Papan tyyliin ja juodaan mojitot La Bodeguita del Mediossa ja daiquirit Floriditassa, aivan kuten Hemingway ystävineen teki aikoinaan. (A,L)

Havanna Ernst

4. päivä, 14.11. Vallankumoussankari Che Guevara

Nyt jätämme Havannan ja ajetaan länteen Keski Kuubaan Santa Claran kaupunkiin, jossa tutustutaan Che Guevaran mahtavaan monumenttiin, mausoleumiin ja museoon. Tämä argentiinalainen tohtori tuli maailmankuuluksi vallankumousfilosofina ja armottomana taistelijana. Santa Clarassa hän saavutti joulukuussa 1958 suurimman voittonsa, joka ratkaisi vallankumoussodan, ja sen vuoksi kaupunki tunnetaan Che Guevaran kaupunkina. Lounas. Iltapäivällä vieraillaan Santa Claran Bellas Artes -museossa, jossa nähdään historiallinen katsaus yläluokan sisustuksiin vuosisatojen varrella. Yöpyminen Santa Clarassa. (A,L)

Che Quevara

5. päivä, 15.11. Remedios – Keski Kuuban salainen helmi

Tänään moottoritie muuttuu maantieksi, kun ajetaan läpi Kuuban rauhallisen maaseudun kohti Remedioksen kaupunkia, jossa tutustumme viehättävään toriin ja sen ainutlaatuiseen kirkkoon. Sieltä jatkamme kohti Camagüeyta. Alkuperäiseltä nimeltään Santa Maria Puerto Principe,yksi niistä seitsemästä perus kaupungista, jotka Kuuban valloittaja Diego Velazquez perusti vuosina 1511-1519. kaupunki on väliluvultaan, 360000, ,Kuuban neljänneksi suurin ja majoitumme keskustan kävelykadulla sijaitsevaan kaupunginhotelliin (A,L)

6. päivä, 16.11. Kulttuuria Camagüeyssa

Camagüey tunnetaan kirkkojen kaupunkina ja vilkkaana kulttuurikeskuksena, jossa etenkin moderni kuva- ja veistostaide kukoistaa. Yksi yli muiden on Unescon vuoden palkinon saanut Martha Jiminez joka taitaa sekä taulut että veistokset.Tutustumme kävellen sokkeloisen vanhan kaupungin kujiin ja toreihin ja vieraillaan kirkoissa ja taideateljeissa. Huomioidaan myös Camagüeyn omaa Coral. sankaria, ratsuväen kenraalia Ignacio Agramontea vierailemalla hänen syntymäkodissaan. Päivän kulttuuriantia täydentää lounaalla paikallisen musiikkiopiston duo BlackCoral.Lisäksi illalla on tarjolla Casa de la Trovassa perinteistä kuubalaista musiikkia. (A, L)

7. päivä, 17.11. Sokerimyllyjen laakso

Nyt kääntyy kelkka ja lähdetään kohti länttä ja poikkeamme pyhän hengen kaupungissa Sancti Spiritius, joka on perustettu vuonna 1513. Käydään kauniissa kirkossa ja tehdään lyhyt kävelykierros tunnelmallisessa keskustassa. Lounas nautitaan vanhassa Bodegassa ennen kuin matka jatkuu Guamahaya vuoristoa myötäillen Valle de los Ingenios laaksoon. Tämä laakso oli 1800‐luvun puolessavälissä maailman tuottavin sokerinviljelyalue, ja vanha orjatorni muistuttaa siitä julmuudesta, jolla valtavat rikkaudet aikanaan hankittiin. Markkinoilta löytää paikallisten käsityöläisten upeita tuotoksia. Illaksi Jatketaan vielä Trinidadiin, jonne saavutaan auringonlaskun aikaan. Majoittuminen Casa Particular (A,L)

8. päivä, 18.11. Trinidadin hurma

La Villa de SantissimaTrinidad, kolminaisuuden kaupunki on perustettu vuonna 1514 ja on eittämättä Kuuban parhaiten säilynyt kolonialistinen kaupunkikokonaisuus. Pastellinsävyiset matalat talot, mukulakivikadut ja ‐kujat sekä huikeat markkinatorit luovat mahtavan kaupunkikuvan, joka hakee vertaansa koko maailmassa. Tutustutaan mukulakivikujia kävellen Trinidadin idylliseen vanhaan kaupunkiin ja poiketaan museoiden ohella Casa de La Trovan musiikkibaarissa iltapäivätansseilla. Lounas kaupungilla, ilta vapaa. (A,L)

Trinidad
Trinidad

9. päivä, 19.11. Everstin kasvitarha ja ripaus

Ranskaa Aamiainen. Matka jatkuu länteen pitkin rantatietä Escambray‐vuoristoketjua myötäillen. Tutustutaan jenkkieversti Edward F. Atkinsin perustamaan valtavaan Jardin de Botanicoon, jossa on esillä muun muassa 280 eri palmulajia. Nautitaan luonnon rikkaudesta ja vehreydestä. Jatketaan Cienfuegosiin, jonka upea keskustori tarjoaa tyylikästä ranskalaisvaikutteista 1800‐luvun uusklassista arkkitehtuuria. Kaiken kruunaa kuitenkin kaupungin niemenkärjessä sijaitseva Kuuban merkillisin rakennus, sokeriparoni El Vallen hämmästyttävä palatsi, jonka kattoterassilla ihaillaan näköalaa ja juodaan cocktailit. Lounaan jälkeen majoittuminen hotelliin. (A, L)

Cienfuegos

10. päivä, 20.11. Kohti Varaderon aurinkorantaa

Aamulla lähdetään kohti pohjoisrannikkoa ja Kuuban suosituinta lomakaupunkia Varaderoa. Ajetaan Gardenan pikkukaupungin läpi ja poiketaan Jose Echeverrian museossa joka kertoo opiskelijoiden käymästä vallankumous taistelusta. Varaderoon saapuessa nähdään kylän värikäs markkinakatu, jossa on valtava valikoima kuubalaista käsityötaidetta. Majoittuminen viihtyisään all inclusive –hotelliin ‐ on aika viettää täyttä lomailijan elämää. (A,I )

11. päivä, 21.11. Rentoa lomailua rannalla

Nyt on aikaa nauttia hotellin all inclusive ‐palvelusta, joka sisältää kaikki ruuat ja baarien tarjoamat juomat. Harrastusmahdollisuudet ovat täällä loistavat: Varaderon golfkenttä on vain kivenheiton päässä, ja tarjolla on myös syvänmerenkalastusta, purjehtimista ja sukeltamista! Lene vetää aamujumppaa ja illan suussa tanssitreenit. Halukkaille järjestetään myös retki Varederon markkinakadulle. Illallisen jälkeen siirrytään hotellin teatteriin nauttimaan värikkäästä viihteestä. (AI)

12. päivä, 22.11. Kaikki loppuu aikanaan

Aamupäivällä ehtii vielä koko sydämellä nauttia hotellin antimista ja palveluista. Yhteinen jäähyväislounas, jonka jälkeen lähdetään kohti Havannan lentokenttää. (A,L)

13. päivä, 23.11. Kotimaan kamaralla

Euroopan välilaskun jälkeen saavutaan Helsinkiin illansuussa. Aito ja ainutlaatuinen Kuuba on nähty ‐ nyt on kuvien ja muistojen aika!

Kuuba kiittää ja kumartaa!

Tervetuloa takaisin! – Folke ja Lene

Cuba Autentica – Aito Kuuba kiertomatkat

11.11. – 23.11.2020 ja 09.01 – 21.01.2021
Hinta : 3106.- / 2hh

Single huone 3516.- Sis 9 vrk puolihoito ja 2 vrk täysihoito juomineen.

Tiedustelut: folkewest.travelclub@gmail.com tekstiviestit: 0452684066
Myynti : www.lomalinja.fi

Viikon Kuuba biisi

Viikon Kuuba biisinä toimii tällä viikolla Buena Fe ja Silvio Rodríguezin esittämä upea La Tempestad. Video sisältää mahtavan sikermän kuubalaisia kasvoja. Klikkaa saarikuvan vasenta alakulmaa!

Saludos de Lene !

HOLA AMIGOS!

Täällä Havanna ja kaikki hyvin tai ainakin sinnepäin, onhan kuitenkin Korona täälläkin vaikeuttanut jokapäivästä elämää. 

Siinä missä Suomi niin taistelee Kuubakin Koronavirusta vastaan! Molemmat maat ovat pärjänneet hyvin nappurimaihinsa verrattuna. Kuuban numerot ovat Suomea pienmmät, vaikka kuuban väkiluku on kaksikertainen verrrattuna Suomeen. Kuuban salaisuus on kokemus vaarallisisten kulkutautien torjunnassa. Kuubalaiset lääkärit ja sairaanhoitajat taistelivat Afrikassa Ebolaa vastaan menestyksellisesti, joten heillä oli alusta alkaen tarpelliset suojavarusteet ja epidemiatorjunta kokemusta. Täällä ollaan käytetty suojamaskeja alusta alkaen ja yleiset tiliasuudet ovat toistaiseksi kielletty ja ravintolat suljettu. Mutta mikään ei lannista Kuuban kansaa, joka on tottunut taistelemaan!

Myös tavallisille kuubalaisille riitti kasvosuojia ja varusteita ja näin ollen italialaisten turistien levittämää tartuntaa on saatu kuriin. Viime päivien uudet tapaukset ovat olleen 10-15 potilaan vaiheilla. Kuuban tuoreet lukemat Korona rintamalla ovat seuraavat,  vertauksena Suomen luvut  

KUUBA: Tartuntoja 1741, Sairaalahoidossa 1986, Kuolleita 74

SUOMI: Tartuntoja  5738. Sairaalahoidossa 214, Kuolleita 260 

Kuuban korkea sairaalahoidossa luku johtuu siitä että lähes kaikki tartunnan saaneet

hoidetaan sairaalassa eikä kotona, jotta tauti ei levisi pereheenjäseniin.

Kuuba valmistuu syksyn matkailusesonkiin innokkaasti ja luottamuksellisesti. Tulevana  kautena vuonna Finnair ei lennä Kuubaan mutta ei syytä huoleen. KLMilla Air Francella ja Iberialla on päivittäiset vuorot, sen liäksi Kuubaan lentävät myös esim Aeroflot,  Condor ja Turkish Airlines.

Valinnanvara joten tervetuloa Kubaan lomailemaan, ryhmämatkalle tai ominpäin! Kuubassa on turvallista ja hyvä olla. Me odotamme teitä – tapaamisiin Kuubassa 

BIENVENIDOS a CUBA !

LENE y FOLKE

Folke ja Lene