Blogi 1/2020

Folke Westin matkassa blogi

Vallaton Vanuatu – johan oli mieletön mesta – Tsekkaa nyt viikonloppuna su 19.4  klo 19.30 Alfalla!

Tyynen Valtameren Vanuatu – Uskomaton paikka – toistasataa saarta ja kieltä -260 000 asukasta – alkuperäisväestön osuus 94 %, eurooppalaiset 4 % ja muut pacificot 2 %.

Kiviaikaa ja nykyaika sulassa sovussa keskenään – Toisin oli ennen vielä 1900-luvun alkukymmeninä – saattoi pahaa aavistamaton purjehtija joutua padan pohjalle jos
rantautui väärälle saarelle.

Vanuatu itsenäistyi 1980, ennen sitä sillä oli kaksi isäntää: Ranska ja Englanti eli eräänlainen hallittu byrokraattinen kaaos – nyt on yhtenäinen oma hallinto, jota johtaa pääministeri.

Kymmenillä pienillä saarilla kyläpäällikön valta on kuitenkin yhäse ratkaiseva ja se valta kulkee yhä isältä pojalle. Luonto on huikea mukaan luettuna korallikäärmeet ja aktiivit tulivuoret. Vanhat rituaalit ovat valloillaan kuten vähäinen vaatetus, ympärileikkaus ja kaavan juonti. Siitä on lähes 20 v kun astuin Vanuatalle ekaa kertaa maihin – mieli tekee takaisin… ehkäpä tulevana kautena  – miten ois Markiisit – Samoa – Vanuatu, kuukauden reissu.

 Ei hassumpi idea !

 

Olen stadissa ja ihmettelen luonnon leikkiä – laidasta laitaan – aurinkoa tai räntää – suomalainen säärumba! Toive kuitenkin elää, että kevät keikkuen tulevi siitä todisteena oheinen kuva Skattalta – jossa rohkeat scillat kukkivat!

Ihemettelen täkäläisten nirsoa suhtautumista kasvosuojuksiin – kuulemma eivät suojaa ittees! Vaikkapa olisikin näin niin suojeleehan ne tosiaan muita sun pärskeiltä ja sehän on sitä lähimmäisen rakkautta parhaimmillaan.

Aivan kuten Che totesi yksilön tärkein tehtävä ja velvollisuus on palvella yhteisöä ja turvata sen kehitystä. Mitäs se muuten auttaa että itse kassajonossa pidetään neljä metriä etäisyyttä, jos heti maksun jälkeen ostoksia pakataan pussiin alta metrin etäisyydellä!

Joten naamarit käyttöön ja jakoon kauppojen ovilla – aloitetaan niillä räteillä jotka eivät kelvanneet sairaala käyttöön.

Viime keikalla löysin uudestaan  hurmaavan Baracoan – se Kuuban ensimmäinen stadi perustettu 1511 – Barcoasta lisää tarinaa viikonlopun jälkeen, sillä välin nauttikaa  tästä Silvion Rodreguesin  laulasta ”Tempestad” Buena Fe duon esittämänä duon esittämänä siinä näette sikermän aitoja kuubalaisia  kasvoja!

Hasta la vista !  Folke W.